Kurczak w sosie maślano-czosnkowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Soczyste udko z kurczaka skomponowane z aromatycznym sosem maślano-czosnkowym. Idealnie pasuje na rodzinny, niedzielny obiad.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka
    1 główka czosnku
    2 łyżki oliwy z oliwek
    3 łyżki masła
    przyprawa do kurczaka
    woreczek do pieczenia mięsa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak w sosie maślano-czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte udka z kurczaka marynujemy w 2 łyżkach oliwy z oliwek oraz w przyprawach przez około 40 minut.
  • 2. Po skończonej marynacie robimy nacięcie na każdym udku i wsadzamy w mięso ząbek czosnku. Następnie przypiekamy udka na patelni przez około 2-3 minuty.
  • 3. Włożyć udka do woreczka, dodać masło i pozostały, pokrojony czosnek. Piec w piekarniku w 190 stopniach przez 80 minut. Smacznego :)

Porady

Jeśli chcemy, aby nasze udka miały chrupiącą skórkę należy przeciąć woreczek po 60 minutach pieczenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Kurczak Masło Udka z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować