Ciacho bananowiec bez pieczenia

5 (1 ocen)

  • 25 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Bananowiec na zimno to ciasto bez pieczenia, na biszkoptach, idealne na ciepłe dni i jako wyjście dla osób nie mających piekarnika czy dla tych, którym pieczenie nie bardzo wychodzi. Przepis na bananowiec jest bardzo prosty.

  • 25 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 galaretki żółte
    1 galaretka pomarańczowa
    6-7 dojrzałych bananów
    15 dag miękkiego masła
    żółtko
    paczka biszkoptów
    ew. cukier wg uznania (ja nie użyłam, nie widziałam takiej potrzeby)
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciacho bananowiec bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretki żółte i pomarańczową rozpuścić oddzielnie w połowie zalecanej ilości wody, wystudzić. 2 banany odłożyć do dekoracji a pozostałe rozgnieść (zmiksować, zetrzeć na tarce). Masło utrzeć z żółtkiem, wymieszać z rozgniecionymi bananami, ew. posłodzić cukrem i zmiksować. Masę wymieszać z wystudzonymi żółtymi galaretkami. Formę na ciasto wyłożyć papierem lub natłuścić, wyłożyć biszkoptami, przełożyć na nie masę bananową i wstawić do lodówki. Gdy masa zupełnie stężeje, ułożyć na wierzchu 2 pozostałe banany pokrojone w skośne plasterki. Zalać wystudzoną pomarańczową galaretką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Banany

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować