Bananowiec bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masa bananowa: Na dwie tortownicy ułożyć biszkopty. 2 galaretki bananowe rozpuścić w 2 szklankach wrzącej wody. Odstawić, aby ostygła.
Jajko sparzyć. Żółtko utrzeć z pół szklanki cukru pudru. Dodać 150 g masła i dalej ucierać.
Banany zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ostudzoną galaretkę dodać do utartego żółtka. Zmiksować. Na koniec dodać starte banany i miksować na najwyższych obrotach. Masę wylać na biszkopty. Schłodzić w lodówce.
2.Masa serowa:
1 galaretkę cytrynową rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody. Odstawić do przestudzenia. Zimne galaretkę przelać do misy miksera, dodać 2 serki homogenizowane i zmiksować. Masę serową wylać na stężałą masę bananową.
3.Galaretka:
1 galaretkę bananową rozpuścić w 1,5 szklanki wrzącej wody. Gdy przestygnie wylać na ciasto.
Ciasto włożyć do lodówki, aby galaretka stężała.
Komentarze