Bananowiec bez pieczenia

4.5 (164 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne ciasto na zimno.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • paczka biszkoptów
    pół szklanki cukru pudru
    150 g masła
    3 galaretki bananowe
    1 galaretka cytrynowa
    2 serki homogenizowane (łącznie 300 g)
    4 banany
    1 żółtko
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery

Bananowiec bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa bananowa: Na dwie tortownicy ułożyć biszkopty. 2 galaretki bananowe rozpuścić w 2 szklankach wrzącej wody. Odstawić, aby ostygła.
    Jajko sparzyć. Żółtko utrzeć z pół szklanki cukru pudru. Dodać 150 g masła i dalej ucierać.
    Banany zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ostudzoną galaretkę dodać do utartego żółtka. Zmiksować. Na koniec dodać starte banany i miksować na najwyższych obrotach. Masę wylać na biszkopty. Schłodzić w lodówce.
  • 2. Masa serowa:
    1 galaretkę cytrynową rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody. Odstawić do przestudzenia. Zimne galaretkę przelać do misy miksera, dodać 2 serki homogenizowane i zmiksować. Masę serową wylać na stężałą masę bananową.
  • 3. Galaretka:
    1 galaretkę bananową rozpuścić w 1,5 szklanki wrzącej wody. Gdy przestygnie wylać na ciasto.
    Ciasto włożyć do lodówki, aby galaretka stężała.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować