Ciasto smakuje rewelacyjnie, tak jak powinno jest mocno bananowe, ale jednak nie mocno przesłodzone.
3 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
(Tortownica o średnicy 24-26 cm)
Masa:
3-4 banany (mogą być bardzo dojrzałe; u mnie 3 duże)
2 galaretki cytrynowe (u mnie bez cukru)
300g cukru
150g masła (nie margaryny)
Wierzch:
1 banan
1 galaretka bananowa (jest ciężko dostępna, więc użyłam o smaku owoców tropikalnych)
Dodatkowo:
około 200g biszkoptów (u mnie podłużne na 2 warstwy)
Bananowiec bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Galaretki cytrynowe rozpuścić w 800 ml wody, a bananową/o smaku owoców tropikalnych w 450 ml.
Masło utrzeć z cukrem, a następnie połączyć z dokładnie zblendowanymi bananami.
Masę wymieszać z ostudzonymi galaretkami cytrynowymi i schłodzić w lodówce.
(Uwaga: Galaretki nie powinny być schłodzone i należy wlewać je bardzo powoli, ponieważ masa może się zważyć. Jeśli jednak tak się stanie to nic strasznego. Całość należy przelać do garnuszka i energicznie mieszając lekko podgrzać - do momentu roztopienia się masła oraz uzyskania jednolitej konsystencji.)
Na dnie tortownicy szczelnie ułożyć dwie warstwy biszkoptów (można jedną).
Na ciastka wylać lekko tężejącą masą bananową i wstawić do lodówki, aby bardziej stężała.
Po tym czasie na wierzchu ułożyć plasterki banana, a całość zalać lekko zastygniętą galaretką bananową/o smaku owoców tropikalnych.
Ciasto schłodzić w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc i opcjonalnie udekorować według uznania.
Komentarze