Bananowiec bez pieczenia

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto smakuje rewelacyjnie, tak jak powinno jest mocno bananowe, ale jednak nie mocno przesłodzone.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • (Tortownica o średnicy 24-26 cm)
    Masa:
    3-4 banany (mogą być bardzo dojrzałe; u mnie 3 duże)
    2 galaretki cytrynowe (u mnie bez cukru)
    300g cukru
    150g masła (nie margaryny)
    Wierzch:
    1 banan
    1 galaretka bananowa (jest ciężko dostępna, więc użyłam o smaku owoców tropikalnych)
    Dodatkowo:
    około 200g biszkoptów (u mnie podłużne na 2 warstwy)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Bananowiec bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretki cytrynowe rozpuścić w 800 ml wody, a bananową/o smaku owoców tropikalnych w 450 ml.
    Masło utrzeć z cukrem, a następnie połączyć z dokładnie zblendowanymi bananami.
    Masę wymieszać z ostudzonymi galaretkami cytrynowymi i schłodzić w lodówce.
    (Uwaga: Galaretki nie powinny być schłodzone i należy wlewać je bardzo powoli, ponieważ masa może się zważyć. Jeśli jednak tak się stanie to nic strasznego. Całość należy przelać do garnuszka i energicznie mieszając lekko podgrzać - do momentu roztopienia się masła oraz uzyskania jednolitej konsystencji.)
    Na dnie tortownicy szczelnie ułożyć dwie warstwy biszkoptów (można jedną).
    Na ciastka wylać lekko tężejącą masą bananową i wstawić do lodówki, aby bardziej stężała.
    Po tym czasie na wierzchu ułożyć plasterki banana, a całość zalać lekko zastygniętą galaretką bananową/o smaku owoców tropikalnych.
    Ciasto schłodzić w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc i opcjonalnie udekorować według uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować