Babka niby-piernik

4.51 (184 ocen)

szybka i łatwa babka, która z powodzeniem może zastąpić świąteczny piernik

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mleka
    2 jajka
    3/4 szklanki oleju
    2 łyżki dżemu lub powideł
    1 łyżka cynamonu
    1 łyżka kakao
    1 łyżeczka sody
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ewentualnie dowolne bakalie, powidła do przełożenia, cukier puder do posypania
    dodatkowo: tłuszcz i bułka tarta do formy
Wystaw ocenę:

4.51 (184 ocen)

Zobacz również:

Piernik Babki Desery

Babka niby-piernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, cukier, kakao, cynamon, proszek i sodę mieszamy razem. Dodajemy pozostałe składniki i wszystko przez chwilę miksujemy razem. Na koniec możecie dodać bakalie. Gotowe ciasto wlewamy do foremki nasmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut. Upieczoną i wystudzoną babkę możecie posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą, a jeśli piekliście ją w blaszce innej niż typowo babkowa to możecie również przełożyć ją powidłami - jeszcze bardziej będzie przypominała piernik :-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować