Chatka Puchatka

5 (169 ocen)

  • 2 godz. 30 min

to ciasto towarzyszy mi przez całe życie i nigdy nie mam go dosyć

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • ½ kg tłustego sera białego
    1 jajko całe
    1 żółtko
    1 ½ szklanki cukru pudru
    ½ kostki masła
    4 paczki herbatników
    1 łyżeczka kakao
    zapach cytrynowy
Wystaw ocenę:

5 (169 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Chatka puchatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukier i ser mieszamy razem i mielimy w maszynce trzy razy, a następnie dodajemy masło, jajko, żółtko i miksujemy, aż do uzyskania jednolitej puszystej masy. Dzielmy masę na dwie części – do jednej dodajemy kakao, a do drugiej aromat cytrynowy.
  • Chatka Puchatka 2. Na dużym arkuszu pergaminu lub folii spożywczej układamy dwie paczki ciastek w trzech rzędach i smarujemy kakaową masą, układamy drugą warstwę ciastek i wykładamy białą masę.
  • 3. Brzegi papieru (lub folii) podnosimy do góry tak, aby ciastka złożyły się w trójkątna roladę. Wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny aby ser dobrze zastygł. Polewamy plewą czekoladową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.48 (166 ocen)

Chatka Puchatka

To może cię zainteresować