Piernik

4.5 (184 ocen)

Bardzo szybki piernik , jest łatwy do przyrządzenia. Nie wymaga leżakowania, po upieczeniu jest miękki i wilgotny.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki

    1,5 szklanki cukru

    3 jajka

    3/4 szklanki miodu

    1 szklanka śmietany 18 %

    20 dag margaryny

    1 łyżeczka sody oczyszczonej

    1 przyprawa do piernika

    1 łyżka kakao

    Polewa:

    1 tabliczka czekolady

    2 łyżki śmietany 30 %

    Dodatkowo:

    posypka cukrowa

    tłuszcz

    bułka tarta

Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Piernik Desery

Piernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę ucieramy z cukrem, ucierając dodajemy żółtka, miód ,śmietanę, mąkę przesianą z sodą, kakao oraz przyprawą do piernika . Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do masy, delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do dużej keksówki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy przez godzinę w temperaturze 170 stopni. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem ze śmietaną, przygotowaną polewą polewamy upieczone i ostudzone ciasto, posypujemy posypką cukrową.

Porady

Do piernika możemy dodać dowolne bakalie. Możemy też przekroić go na pół i przełożyć powidłami śliwkowymi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

3.55 (587 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

piernik milky way

To może cię zainteresować