Piernik ala Lebkuchen

  • wyświetlono: 419 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Aromatyczny i pachnący, miękki i puszysty, orzeźwiający dzięki cytrusom – tak w kilku słowach można opisać ten piernik. Co więcej, szybki i prosty do przygotowania – nie używamy miksera, a wszystkie składniki mieszamy łyżką.Przygotowany jest na wzór słynnych niemieckich pierniczków - Lebkuchen.

Cukiereczek
  • 18 porcje
  • 60min

Składniki

• CIASTO:
• ½ szklanki mleka,
• 200g miodu,
• 115g masła,
• 2 jajka,
• ¼ szklanki cukru,
• 270g mąki pszennej,
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
• 3 łyżeczki przyprawy do piernika,
• 1 łyżeczka cynamonu,
• Skórka starta z 2 pomarańczy,
• Skórka starta z 2 cytryn,
• 50g kandyzowanej skórki pomarańczowej,
• 50g kandyzowanej skórki cytrynowej,
• LUKIER:
• 1 i ½ łyżki mleka,
• 1 łyżka soku z pomarańczy,
• Skórka starta z ½ pomarańczy,
• Około 12-15 łyżek cukru pudru,

Sposób przygotowania przepisu:

Piernik ala Lebkuchen

  • 1. CIASTO: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę mieszamy z cynamonem, przyprawą do piernika, sodą i proszkiem do pieczenia. Cytryny i pomarańcze sparzamy. Następnie ścieramy z nich skórkę.
    Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy miód i masło. Zawartość rondelka podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się wszystkich składników. Zdejmujemy z ognia i masę studzimy. Powinna być letnia.
    Do miski wbijamy jajka. Dodajemy cukier. Jajka roztrzepujemy z cukrem za pomocą rózgi kuchennej. Dodajemy skórkę startą z cytryn i pomarańczy, mieszamy. Następnie dodajemy zawartość rondelka i mieszamy. Stopniowo dodajemy suche składniki i mieszamy tylko do połączenia składników, nie dłużej. Na sam koniec dodajemy kandyzowane skórki: cytrynową i pomarańczową.
    Tortownicę o średnicy 24cm smarujemy cienką warstwą masła i oprószamy bułką tartą. Ciasto przelewamy do tortownicy. Wyrównujemy jego wierzch.
    Ciasto pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 160 stopni (do suchego patyczka). Po upieczeniu ciasto całkowicie studzimy. Następnie polewamy je lukrem.
    Ciasto przechowujemy w zamkniętym pojemniku, aby nie wysychało.
    LUKIER: Do miski wlewamy mleko i sok wyciśnięty z pomarańczy. Lukier możemy też przygotować na samym soku pomarańczowym (wówczas dajemy go 2 i ½ łyżki). Stopniowo dodajemy cukier puder, łyżka po łyżce, i ucieramy aż do powstania jednolitej i gładkiej masy. Na końcu dodajemy startą skórkę pomarańczową i mieszamy.
    Życzę smacznego

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Ciastopiernikboże narodzenieciasto na świętaszybki piernik

Komentarze

Podobne przepisy

Kawowy piernik

Dodane przez: mysza75

Kawowy piernik

Piernik staropolski w innym wydaniu...

Piernik

Dodane przez: JulkaTomeczek

Piernik staropolski

Piernik rozpływa się w ustach i...

piernik

Dodane przez: Joanna Poprostupycha

Staropolski piernik

To pyszny i aromatyczny piernik,...

.

Dodane przez: Anitka0804

Piernik drożdżowy

Smaczny i lekki jak puszek piernik...

Piernik staropolski

Dodane przez: joanna30

Piernik staropolski

Nie ma Świąt bez piernika. W tym...

EKSPRESOWE Pierniczki

Dodane przez: kiciax1

EKSPRESOWE Pierniczki

Te pierniczki są wyjątkowe bo ekspresowe....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE