Piernik ala Lebkuchen

4 (16 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Aromatyczny i pachnący, miękki i puszysty, orzeźwiający dzięki cytrusom – tak w kilku słowach można opisać ten piernik. Co więcej, szybki i prosty do przygotowania – nie używamy miksera, a wszystkie składniki mieszamy łyżką.Przygotowany jest na wzór słynnych niemieckich pierniczków - Lebkuchen.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • • CIASTO:
    • ½ szklanki mleka,
    • 200g miodu,
    • 115g masła,
    • 2 jajka,
    • ¼ szklanki cukru,
    • 270g mąki pszennej,
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
    • 3 łyżeczki przyprawy do piernika,
    • 1 łyżeczka cynamonu,
    • Skórka starta z 2 pomarańczy,
    • Skórka starta z 2 cytryn,
    • 50g kandyzowanej skórki pomarańczowej,
    • 50g kandyzowanej skórki cytrynowej,
    • LUKIER:
    • 1 i ½ łyżki mleka,
    • 1 łyżka soku z pomarańczy,
    • Skórka starta z ½ pomarańczy,
    • Około 12-15 łyżek cukru pudru,
Wystaw ocenę:

4 (16 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik

Piernik ala lebkuchen - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę mieszamy z cynamonem, przyprawą do piernika, sodą i proszkiem do pieczenia. Cytryny i pomarańcze sparzamy. Następnie ścieramy z nich skórkę.
    Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy miód i masło. Zawartość rondelka podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się wszystkich składników. Zdejmujemy z ognia i masę studzimy. Powinna być letnia.
    Do miski wbijamy jajka. Dodajemy cukier. Jajka roztrzepujemy z cukrem za pomocą rózgi kuchennej. Dodajemy skórkę startą z cytryn i pomarańczy, mieszamy. Następnie dodajemy zawartość rondelka i mieszamy. Stopniowo dodajemy suche składniki i mieszamy tylko do połączenia składników, nie dłużej. Na sam koniec dodajemy kandyzowane skórki: cytrynową i pomarańczową.
    Tortownicę o średnicy 24cm smarujemy cienką warstwą masła i oprószamy bułką tartą. Ciasto przelewamy do tortownicy. Wyrównujemy jego wierzch.
    Ciasto pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 160 stopni (do suchego patyczka). Po upieczeniu ciasto całkowicie studzimy. Następnie polewamy je lukrem.
    Ciasto przechowujemy w zamkniętym pojemniku, aby nie wysychało.
    LUKIER: Do miski wlewamy mleko i sok wyciśnięty z pomarańczy. Lukier możemy też przygotować na samym soku pomarańczowym (wówczas dajemy go 2 i ½ łyżki). Stopniowo dodajemy cukier puder, łyżka po łyżce, i ucieramy aż do powstania jednolitej i gładkiej masy. Na końcu dodajemy startą skórkę pomarańczową i mieszamy.
    Życzę smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować