Pierogi z kapustą,kaszą i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy sól i stopniowo wodę - zagniatamy jednolite gładkie ciasto, które łatwo da się odkształcić. Następnie nakrywamy je gorącą miską i zostawiamy tak do wystygnięcia naczynia.
2.Słodką kapustę bardzo drobno szatkujemy lub ścieramy na tarce jarzynowej, kapustę kiszoną kroimy w drobniejsze kawałeczki. Cebulę i pieczarki kroimy w drobną kostkę, kaszę gotujemy w lekko posolonej wodzie.
W garnku rozgrzewamy połowę oleju, dodajemy cebulę i smażymy do chwili, aż będzie lekko zrumieniona. Dodajemy obie kapusty i listki, delikatnie podlewamy wodą (dosłownie troszkę na dno, żeby kapusta się nie przypaliła) i dusimy pod przykryciem, aż kapusta zmięknie. Pieczarki podsmażamy przez chwilę na pozostałym oleju, a następnie dodajemy do kapusty, doprawiamy solą, pieprzem i znów dusimy ok. 15 minut. Wyjmujemy listki, dodajemy kaszę i całość dusimy pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając do chwili, aż wszystkie składniki wzajemnie przenikną się smakiem.
3.Po wystudzeniu farszu dodajemy jajko i dokładnie mieszamy (jeśli dodacie je do gorącego farszu, białko zetnie się, będzie paskudnie fruwało między składnikami farszu i nie sklei go).
4.Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką i robimy pierogi nadziewając przygotowanym farszem. Przygotowane pierogi wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy 3 minuty od chwili gdy wypłyną na powierzchnię wody.
Rewelacyjnie smakują podsmażone na maśle :-)
Komentarze