Babka kakaowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Moja ulubiona baba Wielkanocna! Mocno kakaowa, lekko kwaskowata od dżemu porzeczkowego, polana lukrem cytrynowym smakuje wyśmienicie.

  • 1 godz. 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g masła
    4 jajka
    1 szklanka cukru pudru
    2 szklanki mąki
    ½ szklanki mleka
    2 łyżeczki kakao
    2 łyżeczki cynamonu
    2 łyżeczki sody
    4 łyżeczki dżemu porzeczkowego
    szczypta soli
    lukier cytrynowy: sok z ½ cytryny, cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Dżem porzeczkowy

Babka kakaowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozetrzeć z cukrem pudrem, dodać żółtka, mąkę i sodę oraz mleko. Następnie dać kakao, cynamon i dżem, wymieszać. Ubić białka ze szczyptą soli, dodać do masy i połączyć. Ciasto wlać do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec w 180° przez około 1 godzinę. Po wystudzeniu polać lukrem. SMACZNEGO!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować