Babka śmietanowo – kakaowa z dodatkiem kawy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Wszystkie składniki do babki o temperaturze pokojowej – oprócz kakao i kawy, umieszczamy w misce i miksujemy mikserem do momentu połączenia się składników. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni.
Połowę ciasta przekładam do sylikonowej formy do babki a do pozostałego ciasta dodaje kakao oraz kawę i mieszam. Pozostałą część ciasta z kakao i kawą wylewam na jasną część ciasta. Foremkę wkładam do piekarnika i piekę ok. 50 – 60 min. do „suchego patyczka”. Upieczoną babę wyjmuję z foremki i przekładam na kratkę by przestygła.
Polewa: Składniki polewy daje do garnuszka i nad kąpielą wodną rozpuszczam i mieszam do połączenia się składników. Gotową polewę odstawiam do przestygnięcia i lekkiego zgęstnienia.
Ostygnięte ciasto polewam polewą i dekoruję skórką pomarańczową i kolorową posypką.
Komentarze