Bajaderki (Ziemniaczki)

4.5 (163 ocen)

  • 45 min
  • Łatwy

To pyszne kulki z kakao, czekoladą, orzechami, kokosem i konfiturą porzeczkową z dodatkiem rumu. U mnie te ciasteczka zawsze goszczą na świątecznym stole.

  • 45 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g herbatników
    3 łyżki wiórków kokosowych
    garść orzechów włoskich
    4 łyżki cukru pudru
    4 łyżki kakao
    100 g masła
    2 tabliczki czekolady gorzkiej
    80 ml rumu
    2 łyżki konfitury z czarnych porzeczek
    kokos i orzechy do obsypania
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka Bajaderka

Bajaderki (ziemniaczki) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuścić na patelni. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Ciasteczka wrzucić do robota i zmiksować lub pokruszyć wałkiem. Przesypać do miski. Dorzucić resztę sypkich składników – kokos, drobno posiekane orzechy, cukier puder i kakao. Wymieszać, po czym wlać masło, czekoladę i rum. Dodać konfiturę, dzięki której ziemniaczki będą lekko kwaśne. Jeszcze raz dokładnie wymieszać. Z powstałej masy utoczyć kulki wielkości orzechów włoskich. Część bajaderek obtoczyć w kokosie, a część w orzechach, włożyć do papilotek na muffinki i wstawić do lodówki na mniej więcej 30 minut. SMACZNEGO!

Porady

Jeśli robicie bajaderki dla dzieci zamiast rumu można dodać odrobinę więcej masła, wodę lub sok porzeczkowy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować