Jeżeli szukacie niecodziennego dodatku w kuchni, takiego, który jednocześnie wspaniale będzie smakował, jak i pozwoli na zachowanie szczupłej sylwetki, wybierzcie tę pastę. Młody czosnek, który mamy obecnie w sezonie, to najlepsza bomba witaminowa. Doskonale detoksykuje organizm i pozwala na wzmocnienie odporności po rekonwalescencji. To także przepyszna marynata do mięs, warzyw i jako dip do chrupiących kawałków marchewki czy selera naciowego. Macie spory zapas młodego czosnku na działce czy w ogródku? Nie ma nic lepszego, niż przerobienie go właśnie na tę pastę. Poniżej znajdziecie prosty przepis krok po kroku.
Jak zrobić pastę z młodego czosnku?
Do jej przygotowania wystarczy użyć blendera, który ma dość sporą moc. To zagwarantuje, że wasza pasta będzie niesamowicie kremowa i delikatna w konsystencji.
Składniki:
- 2 główki czosnku młodego,
- łyżeczka octu jabłkowego (doskonały będzie ten przygotowany z własnych zbiorów jabłek),
- łyżeczka soli kłodawskiej,
- 50 ml oliwy z oliwek,
- pół pęczka koperku (opcjonalnie).
Przygotowanie:
- Możecie przygotować pastę, rozcierając czosnek ręcznie.
- Zmiażdżcie czosnek i rozcierajcie z drobinkami soli na desce do krojenia. Przyłóżcie nóż i delikatnie przecierajcie po powierzchni.
- Drugi sposób jest znacznie prostszy - włóżcie obrany czosnek do blendera, wsypcie sól i wlejcie ocet z oliwą.
- Zmiksujcie wszystko na gładką masę przez około 4 minuty.
- Posiekajcie pół pęczka koperku lub natki pietruszki. Pomoże zbalansować smak całej pasty.
- Tak przygotowana pasta powinna być gęsta i niezwykle pachnąca. Podczas otwierania blendera uważajcie, aby intensywny zapach nie wszedł za mocno w nozdrza. Jest dość intensywny i bardzo szybko rozprzestrzenia się. Można się dobrze nakichać!
- Tak przyrządzoną pastę przechowujcie w lodówce i spożyjcie w ciągu 3-4 miesięcy. Im dłużej będzie stała, tym lepszego charakteru nabierze.
- Może być stosowana jako dodatek do naparu na kaszel czy przeziębienie oraz jako do marynaty do mięsa. Doskonale smakuje z pieczoną bagietką.
Jakie są właściwości młodego czosnku?
Właściwości młodego czosnku:
- zatrzymuje rozwój bakterii oraz niebezpiecznych grzybów,
- podnosi naturalną odporność organizmu,
- reguluje ciśnienie krwi,
- jako naturalny antybiotyk pozwala zmierzyć się z infekcjami,
- reguluje zbyt wysoki poziom cholesterolu,
- obniża ryzyko miażdżycy i chorób serca,
- wspomaga krążenie krwi,
- zabezpiecza wątrobę przed niszczeniem i toksynami,
- związki siarkowe mają właściwości dezynfekujące.
Teraz tylko pajda świeżego chleba i doskonała domowa przekąska gotowa.
Komentarze