Jeżeli szukacie niecodziennego dodatku w kuchni, takiego, który jednocześnie wspaniale będzie smakował, jak i pozwoli na zachowanie szczupłej sylwetki, wybierzcie tę pastę. Młody czosnek, który mamy obecnie w sezonie, to najlepsza bomba witaminowa. Doskonale detoksykuje organizm i pozwala na wzmocnienie odporności po rekonwalescencji. To także przepyszna marynata do mięs, warzyw i jako dip do chrupiących kawałków marchewki czy selera naciowego. Macie spory zapas młodego czosnku na działce czy w ogródku? Nie ma nic lepszego, niż przerobienie go właśnie na tę pastę. Poniżej znajdziecie prosty przepis krok po kroku.

Jak zrobić pastę z młodego czosnku?

Do jej przygotowania wystarczy użyć blendera, który ma dość sporą moc. To zagwarantuje, że wasza pasta będzie niesamowicie kremowa i delikatna w konsystencji.

Składniki:

  •     2 główki czosnku młodego,
  •     łyżeczka octu jabłkowego (doskonały będzie ten przygotowany z własnych zbiorów jabłek),
  •     łyżeczka soli kłodawskiej,
  •     50 ml oliwy z oliwek,
  •     pół pęczka koperku (opcjonalnie).

Przygotowanie:

  1.     Możecie przygotować pastę, rozcierając czosnek ręcznie.
  2.     Zmiażdżcie czosnek i rozcierajcie z drobinkami soli na desce do krojenia. Przyłóżcie nóż i delikatnie przecierajcie po powierzchni.
  3.     Drugi sposób jest znacznie prostszy - włóżcie obrany czosnek do blendera, wsypcie sól i wlejcie ocet z oliwą.
  4.     Zmiksujcie wszystko na gładką masę przez około 4 minuty.
  5.     Posiekajcie pół pęczka koperku lub natki pietruszki. Pomoże zbalansować smak całej pasty.
  6.     Tak przygotowana pasta powinna być gęsta i niezwykle pachnąca. Podczas otwierania blendera uważajcie, aby intensywny zapach nie wszedł za mocno w nozdrza. Jest dość intensywny i bardzo szybko rozprzestrzenia się. Można się dobrze nakichać! 
  7.     Tak przyrządzoną pastę przechowujcie w lodówce i spożyjcie w ciągu 3-4 miesięcy. Im dłużej będzie stała, tym lepszego charakteru nabierze.
  8.     Może być stosowana jako dodatek do naparu na kaszel czy przeziębienie oraz jako do marynaty do mięsa. Doskonale smakuje z pieczoną bagietką.

Jakie są właściwości młodego czosnku?

Właściwości młodego czosnku:

  •    zatrzymuje rozwój bakterii oraz niebezpiecznych grzybów,
  •     podnosi naturalną odporność organizmu,
  •     reguluje ciśnienie krwi,
  •     jako naturalny antybiotyk pozwala zmierzyć się z infekcjami,
  •     reguluje zbyt wysoki poziom cholesterolu,
  •     obniża ryzyko miażdżycy i chorób serca,
  •     wspomaga krążenie krwi,
  •     zabezpiecza wątrobę przed niszczeniem i toksynami,
  •     związki siarkowe mają właściwości dezynfekujące.

Teraz tylko pajda świeżego chleba i doskonała domowa przekąska gotowa.