Pyszne, pulchne i bardzo smaczne chlebki z wypełnieniem to dla mnie smak dzieciństwa. Aromatyczne, bardzo sycące. Ich chrupiąca skórka zawsze była obiektem westchnień wszystkich domowników. Do dziś, gdy chlebki tylko wyjdą z piekarnika, nie ma osoby, która nie chciałaby ich zjeść jeszcze przed ostygnięciem.

Żeliwny Garnek Ernesto z Lidla - pomocnik na lata

Żeliwny garnek Ernesto z Lidla to jeden z tych sprzętów, który każdy powinien mieć w swoim domu. Dzięki systemowi, zapobiegającemu kapaniu, jest idealny do soczystego i aromatycznego smażenia, duszenia lub gotowania na parze.

Równomiernie rozkłada ciepło w garnku i sprawia, że danie jest soczyste i pyszne. Łatwa pielęgnacja i trwała powłoka emaliowana wewnątrz oraz na zewnątrz pozwala na szybkie czyszczenie oraz sprawne użytkowanie. Ma pojemność prawie 2,5 litra, co pomaga w umieszczeniu w nim większych potraw czy chlebów.

Jak wspominają zadowoleni klienci na stronie Lidl.pl:

Jest to garnek, który spełnia moje oczekiwania pod względem zawartości i jakości - to dobra, emaliowana brytfanna. Doskonałe do duszenia i smażenia. Czarny czy czerwony kolor nadaje stylowy wygląd i można go postawić na stole. Zaskakująco rozsądna cena, jeśli porównasz marki.

Produkt spełniający moje oczekiwania i zgodny z opisem. Jestem bardzo zadowolony z zakupu.

Jestem bardzo zadowolona z garnka, którego używam wyłącznie do pieczenia chleba.

Jak zrobić ryziaki podlaskie? Prosty przepis

Ryziaki są dla mnie jak przepyszna chałka, która została wypełniona najlepszym nadzieniem. To połączenie ryżu na mleku z najlepszą brioszką czy innym drożdżowym wypiekiem. Nie zapomnę, jak w domu pachniało nimi, gdy babcia wyciągała swoje wypieki z kuchenki kaflowej. Obecnie najlepiej smakują z żeliwa i właśnie dlatego wykorzystuję garnek z Lidla.

Składniki na ciasto drożdżowe:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 20 g drożdży
  • 1 szczypta soli
  • 1/2 szklanki mleka

Składniki na nadzienie:

  • 2 szklanki ryżu
  • 3 szklanki mleka
  • 1 łyżka masła
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżka miodu

Przygotowanie:

  1. Przygotujcie zaczyn drożdżowy na bazie drożdży, ciepłego mleka i cukru.
  2. Stopniowo dodajcie mąkę po około 15 minutach i wymieszajcie z jajkami i masłem.
  3. Wyróbcie ciasto drożdżowe i odstawcie na godzinę do wyrośnięcia.
  4. Ugotujcie ryż w mleku i dodajcie masła.
  5. Doprawcie miodem i solą.
  6. Po około 20 minutach dodajcie farsz do rozwałkowanego ciasta.
  7. Dokładnie zawińcie i przełóżcie do nasmarowanego tłuszczem garnka.
  8. Pieczcie przez 50 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.