Pyszne, pulchne i bardzo smaczne chlebki z wypełnieniem to dla mnie smak dzieciństwa. Aromatyczne, bardzo sycące. Ich chrupiąca skórka zawsze była obiektem westchnień wszystkich domowników. Do dziś, gdy chlebki tylko wyjdą z piekarnika, nie ma osoby, która nie chciałaby ich zjeść jeszcze przed ostygnięciem.
Żeliwny Garnek Ernesto z Lidla - pomocnik na lata
Żeliwny garnek Ernesto z Lidla to jeden z tych sprzętów, który każdy powinien mieć w swoim domu. Dzięki systemowi, zapobiegającemu kapaniu, jest idealny do soczystego i aromatycznego smażenia, duszenia lub gotowania na parze.
Równomiernie rozkłada ciepło w garnku i sprawia, że danie jest soczyste i pyszne. Łatwa pielęgnacja i trwała powłoka emaliowana wewnątrz oraz na zewnątrz pozwala na szybkie czyszczenie oraz sprawne użytkowanie. Ma pojemność prawie 2,5 litra, co pomaga w umieszczeniu w nim większych potraw czy chlebów.
Jak wspominają zadowoleni klienci na stronie Lidl.pl:
Jest to garnek, który spełnia moje oczekiwania pod względem zawartości i jakości - to dobra, emaliowana brytfanna. Doskonałe do duszenia i smażenia. Czarny czy czerwony kolor nadaje stylowy wygląd i można go postawić na stole. Zaskakująco rozsądna cena, jeśli porównasz marki.
Produkt spełniający moje oczekiwania i zgodny z opisem. Jestem bardzo zadowolony z zakupu.
Jestem bardzo zadowolona z garnka, którego używam wyłącznie do pieczenia chleba.
Jak zrobić ryziaki podlaskie? Prosty przepis
Ryziaki są dla mnie jak przepyszna chałka, która została wypełniona najlepszym nadzieniem. To połączenie ryżu na mleku z najlepszą brioszką czy innym drożdżowym wypiekiem. Nie zapomnę, jak w domu pachniało nimi, gdy babcia wyciągała swoje wypieki z kuchenki kaflowej. Obecnie najlepiej smakują z żeliwa i właśnie dlatego wykorzystuję garnek z Lidla.
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 łyżki masła
- 20 g drożdży
- 1 szczypta soli
- 1/2 szklanki mleka
Składniki na nadzienie:
- 2 szklanki ryżu
- 3 szklanki mleka
- 1 łyżka masła
- 1 szczypta soli
- 1 łyżka miodu
Przygotowanie:
- Przygotujcie zaczyn drożdżowy na bazie drożdży, ciepłego mleka i cukru.
- Stopniowo dodajcie mąkę po około 15 minutach i wymieszajcie z jajkami i masłem.
- Wyróbcie ciasto drożdżowe i odstawcie na godzinę do wyrośnięcia.
- Ugotujcie ryż w mleku i dodajcie masła.
- Doprawcie miodem i solą.
- Po około 20 minutach dodajcie farsz do rozwałkowanego ciasta.
- Dokładnie zawińcie i przełóżcie do nasmarowanego tłuszczem garnka.
- Pieczcie przez 50 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
Komentarze