Gotowane jajka lubią prawie wszyscy – i każdy ma swój ulubiony „punkt”, w którym uważa je za gotowe i najlepsze. Jajka na twardo mają zwolenników przede wszystkim wśród tych, którzy często używają ich jako farsz czy sycące wypełnienie do sałatki. Jajka na miękko z kolei bardziej lubią fani jajecznych śniadań, dla nich nie ma chyba nic lepszego niż płynne żółtko w ściętym białku. Jednak zapach wydzielany przez gotujące się jajka jest zdecydowanie mniej apetyczny niż ten jajecznicy. Jeśli jednak zamiast na jajecznicę, macie apetyt na gotowane jajka, koniecznie wykorzystajcie nasze wskazówki. 

Jak gotować jajka? Ten błąd popełniają prawie wszyscy

Zastanawialiście się kiedyś, dlaczego jajka gotowane na miękko nie wydzielają przykrego zapachu? Dzieje się tak dlatego, że są one w wodzie bardzo krótko - do 3 minut. Im dłużej je gotujecie, tym więcej wydziela się siarki i wodoru. To właśnie te 2 pierwiastki „czujecie” w kuchni, zwłaszcza jeśli gotujecie jajka na twardo przepisowe 15 minut. To punkt, w którym oprócz siarki i wodoru z białek, z żółtka wytrąca się też żelazo. Trio tych 3 pierwiastków powoduje nieprzyjemny zapach jajek. Żółtka zaczynają się też wtedy odbarwiać i pojawia się charakterystyczna obwódka. Jeśli zjecie takie przegotowane jajka, nic się nie stanie, jednak z drugiej strony niewiele osób lubi tak mocno wysuszone i „zapychające” żółtka.

Jednak chcecie ograniczyć nieco wydzielanie się śmierdzącego gazu, jajka na twardo gotujcie maksymalnie 10-13 minut. To wystarczający czas, by żółtko ścięło się na twardo. Zmniejszy to też problem smrodu w domu, ale nie rozwiązuje go całkowicie. Jeśli okap i wietrzenie niewiele pomagają, pora wykorzystać inny sposób.

Jak usunąć zapach jajek podczas gotowania? 

Reakcje chemiczne podczas gotowania jajek hamuje dobrze znany ocet. Powinien on być destylowany. Jak gotować jajka z octem? Wystarczy dolać do wody podczas gotowania 2 łyżeczki płynu. Ocet nie wpłynie na smak samych jajek. Wyparuje też znacznie szybciej niż jajeczny gaz siarkowodorowy, który lubi gościć w powietrzu zdecydowanie dłużej.

Nie musicie się obawiać, jajka nie będą smakować octem - nie zmieni on ich smaku. Kuchenna „sztuczka z octem” pomoże wam uniknąć niezręcznych sytuacji, gdy w miejscu publicznym wyciągniecie kanapkę z jajkiem. Jajka do sałatek również będą miały swój, nie octowy smak.