Zdarzają się takie dni, że nie mamy zbyt wiele czasu na gotowanie, ale coś przecież trzeba jeść. Odpowiedzią nie muszą być gotowe dania, które zazwyczaj nie są zbyt smaczne ani też zdrowe. Lepiej zrobić szybkie danie w domu i zjeść je ze smakiem. W tej roli sprawdzą się szparagi, najlepiej zielone, bo nie trzeba ich obierać. Do tego przyda się ciasto francuskie oraz aromatyczny sos, który wprowadzi wyrazisty smak. Warto też zaopatrzyć się w ser żółty dobrej jakości, żeby było jeszcze szybciej, możemy kupić już starty. Z tych ingrediencji łatwo przygotujecie pyszną tartę ze szparagami

Co można zrobić z ciasta francuskiego na szybko?

Zawsze warto mieć pod ręką porcję ciasta francuskiego. Odpowiednie będzie też mrożone, ale tylko wtedy, gdy wiemy z wyprzedzeniem, że przed nami trudniejszy dzień, bo trzeba je wcześniej wyjąć z zamrażalnika. Najlepiej znane i najszybsze są parówki w cieście francuskim. Ale mogą to być również:

Tarta ze szparagami - przepis

Ciasto francuskie nie należy do niskokalorycznych propozycji, ale trudno bronić się przed czymś tak dobrym. I niech przyświeca nam myśl, że oszczędzimy czas, a przy tym zjemy wartościowy posiłek. Tarta ze szparagami będzie smakować każdemu, kto lubi ciasto francuskie i wiosenne warzywa. 

Składniki (na tartę ze szparagami):

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 6 szparagów zielonych
  • 150 g sera cheddar (w kawałku lub startego)

Składniki (na pesto):

  • 50 gramów pistacji bez łupinek (mogą być też solone)
  • 3 gałązki świeżej bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • 105 ml oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 50 g parmezanu lub pecorino
  • sok z połowy cytryny
  • sól i pieprz do smaku (jeśli używacie solonych pistacji, to sól można pominąć)

Składniki (na sos):

  • 60 ml oliwy z pierwszego tłoczenia (warto wybrać wersję smakową)
  • 1 łyżka startej skórki z cytryny (lub limonki)
  • kilka plasterków papryczki chili, również do smaku, pamiętajmy, że najostrzejsze są pestki

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto francuskie warto wyjmijcie z lodówki co najmniej 30 minut, przed rozpoczęciem pracy.
  2. Ogrzany płat ciasta rozwińcie (warto zachować papier do pieczenia, który kupujemy razem z ciastem). A boki z każdej strony zrolujcie, dzięki temu powstanie fajny rant.
  3. Ciasto razem z papierem przenieście do blaszki, wierzch przykryjcie kolejnym arkuszem papieru. Obciążcie go grochem, fasolą lub specjalnymi ceramicznymi kulkami do pieczenia.
  4. Piekarnik rozgrzejcie do 200°C, wsadźcie spód tarty do środka, podpieczcie go przez 15 minut, w trybie pieczenia góra-dół lub 180°C, jeśli korzystacie z termoobiegu.
  5. Do jednego pojemnika przełóżcie obrane pistacje (można kupić bez łupinek), posiekany czosnek (lub przeciśnięty przez praskę), starty cheddar, listki bazylii i oliwę. Rozdrobnijcie blenderem, na gładką masę. Dolejcie sok z cytryny, dosypcie sól i pieprz do smaku. Ponownie wymieszajcie. Domowe pesto pistacjowe możecie zastąpić gotowym pesto bazyliowym.
  6. Teraz przechodzimy do przygotowania szparagów. Odłamcie zdrewniałe końcówki (możecie wykorzystać je do zrobienia zupy lub ugotowania bulionu). Odetnijcie główki, żeby się ładnie zachowały w całości, w tej chwili nie będą potrzebne. Łodyg nie musicie obierać, ale przekrójcie je na pół wzdłuż, możecie też zrobić cieniutkie plasterki obieraczką do warzyw lub specjalną mandoliną.
  7. Podpieczony spód lekko studzicie. Potem smarujecie pesto, na wierzchu układacie szparagi, razem z główkami. Posypcie też startym cheddarem.
  8. Gotową tartę ze szparagami na cieście francuskim skropcie oliwą wymieszaną ze skórką cytrynową i chili.

A jeśli macie więcej czasu to wypróbujcie przepis na klasyczną tartę na kruchym spodzie