Na pewno w niedzielę choć raz zdarzyło wam się zostać z „furą” kotletów schabowych. Oczywiście możecie je odgrzać, ale umówmy się, że to nic kreatywnego i odkrywczego. Możecie też zaskoczyć rodzinę i podać je w odświeżonej wersji, z dodatkami. W ten sam sposób robię nie tylko schabowe, ale też kotlety drobiowe czy mielone z wczoraj. Pamiętam, że wiele razy w dzieciństwie moja mama z takich kotletów robiła mi na następny dzień domowego burgera: z plastrem sera, kiszonym ogórkiem, sałatą i pomidorem, w bułce kajzerce. To danie to coś jeszcze lepszego. „Wyczyścicie” też lodówkę przed kolejnymi zakupami. 

Jak odgrzewać kotlety schabowe? 

Zanim zabierzecie się za tworzenie zapiekanki z kotletów schabowych, upewnijcie się, czy na pewno wiecie, jak odgrzać kotlety: by panierka nie odpadała płatami, a mięso nie wyschło. Taka wiedza przyda wam się również, jeśli zapragniecie prostej powtórki obiadu z wczoraj, bez kombinowania. Możecie to zrobić na 2 sposoby:

  • w piekarniku

Przełóżcie kotlety do naczynia żaroodpornego i przykryjcie lub zawińcie je w folię aluminiową (powinny się zagrzać, ale nie wysuszyć). Podgrzejcie je w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 15 minut. Po wyjęciu będą soczyste i miękkie jak wczoraj. 

  • na patelni lub w garnku

Możecie też podsmażyć je na suchej patelni (podczas pierwszego smażenia wchłonęły już sporo tłuszczu i jego dodatek jest zbędny - nie przywrą do patelni). Wystarczy po 5 minut na małym ogniu z obu stron. 

Zamiast martwić się o soczystość i panierkę, możecie też wyczarować wspaniałą zapiekankę z kotletów schabowych. Wystarczy kilka dodatków. Sprawią one, że kotlety, które dobrze znacie, nabiorą nowego charakteru i smaku. 

Zapiekanka z wczorajszych kotletów schabowych - przepis

Składniki:

  • kotlety schabowe z poprzedniego dnia
  • kilka dużych pieczarek 
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • kilka plastrów żółtego sera (do przykrycia zapiekanki)
  • oregano
  • pieprz i sól do smaku

Dodatkowo: ulubiony keczup lub passata oraz natka pietruszki do posypania gotowego dania.

Sposób przygotowania:

  1. Posiekajcie cebulę w talarki, paprykę w kostkę i zetrzyjcie pieczarki na dużych oczkach tarki. 
  2. Rozłóżcie kotlety na spodzie naczynia żaroodpornego lub na blaszce. Posmarujcie je z wierzchu keczupem lub passatą. 
  3. Rozłóżcie na mięsie cebulę, 3/4 papryki i posypcie pieczarkami. Posypcie oregano, doprawcie solą, pieprzem i przykryjcie plastrami żółtego sera. 
  4. Posypcie wierzch pozostałą papryką dla koloru.
  5. Włóżcie do piekarnika rozgrzanego na 160 st. C i pieczcie 30 minut z termoobiegiem. 

Podawajcie posypane natką pietruszki, z ziemniakami lub ryżem i surówką. Do zapiekanki z wczorajszych kotletów schabowych pasują też inne dodatki, np. mozzarella, suszone pomidory i kapary lub oliwki. Takie schabowe możecie tez po prostu zapiec na kapuście kiszonej - wcześniej podduszonej z dodatkiem przypraw i ewentualnie boczku. Przyrządzicie je tak, jak zapiekaną kiełbasę z cebulą lub z kapustą.