Wszyscy wiemy, że schabowe najlepiej smakują tuż po zdjęciu z patelni, ale to nie znaczy, że po odgrzaniu muszą być twarde jak podeszwa. Zobaczcie, jak podgrzać kotlety na obiad, aby na drugi dzień były równie smaczne i delikatne.

Jak podgrzać kotlety, żeby nie był suche?

Choć zdecydowanie najszybszą opcją będzie odgrzanie kotletów w mikrofalówce, to zdecydowanie nie polecamy tej czynności, gdyż już po kilkudziesięciu sekundach schaboszczaki staną się twarde i suche jak wiór. Innym popularnym wyjściem jest wrzucenie mięsa na suchą patelnię, jednak i to nie daje w pełni oczekiwanego efektu. Jak więc to zrobić? Zdecydowanie najlepszą metodą jest odgrzewanie kotletów w piekarniku. Tylko ten sposób pozwoli przywrócić schabowym smak i konsystencję, którą miały prostu po usmażeniu.

Jak odświeżyć wczorajsze schabowe w piekarniku?

  • Odświeżanie kotletów należy zacząć od porządnego rozgrzania piekarnika. Ustawiamy więc urządzenie na 180 stopni i cierpliwie czekamy, aż nabierze temperatury, a dopiero wtedy wkładamy do niego schabowe.
  • Ważne jest też samo ułożenie kotletów. Schabowe należy rozłożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia lub umieścić w naczyniu żaroodpornym. Niezależnie od tego, który sposób wybierzemy, ważne, aby przykryć kotlety od góry folią aluminiową, gdyż dzięki takiej warstwie ochronnej nie wyschną podczas pieczenia i zachowają soczystość w środku.
  • Tak przygotowane mięso trzymamy w piekarniku przez około 20 minut, ale w połowie tego czas warto je przewrócić na drugą stronę. 

Jak przechowywać usmażone kotlety schabowe?

Aby w przyszłości uprościć cały proces odgrzewania, warto odpowiednio przechowywać kotlety po usmażeniu. Przede wszystkim, należy pamiętać, aby po zdjęciu z patelni rozłożyć je na ręczniku papierowym, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Kolejna ważna kwestia to całkowite wystudzenie schaboszczaków, przed włożeniem do lodówki. Kiedy będą już całkowicie zimne, możemy je schować do lodówki, jednak uprzednio trzeba je zapakować do zamykanego pojemnika lub szczelnie owinąć folią aluminiową

Czy można zamrozić usmażone kotlety schabowe?

Co do zasady, nie ma ku temu żadnych przeciwwskazań, jednak należy podkreślić, że odmrożone schabowe nie smakują już tak samo dobrze. Wszystko dlatego, że bułka tarta mocno chłonie wilgoć, więc po rozmrożeniu traci chrupkość i odpada od mięsa.