Chicken burger przepis na domowe burgery z kurczakiem

4.51 (172 ocen)

Fast foody zwykle kojarzą się z niezdrową żywnością, przesyconą chemicznymi dodatkami i kilogramami tłuszczu. Jednak te burgery z kurczakiem są inne-przygotowane w domowym zaciszu, wolne od środków typu konserwanty czy glutaminian sodu, są pełnowartościowym posiłkiem, na który możemy sobie pozwolić

Składniki:

  • składniki na 6 bułek
    500g mąki pszennej
    150ml mleka
    150 ml wody
    2 łyżeczki cukru
    1 opakowanie suchych drożdży
    2 łyżki masła
    1 łyżeczka soli
    1 jajko
    3 łyżki ziaren sezamu

    a ponadto :
    1 podwójny filet z kurczaka
    4-6 plasterków żółtego sera
    2 pomidory
    1 cebula sałatkowa
    3-4 liście sałaty
    6 dużych patyczków do szaszłyków

    składniki na panierkę kurczaka
    1 jajko
    100 ml mleka
    1/3 łyżeczki kurkumy
    1/4 szklanki mąki
    1/4 szklanki bułki tartej

    składniki na sos
    sól i pieprz do smaku
    6 łyżek majonezu
    3 łyżki ketchupu
Wystaw ocenę:

4.51 (172 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Chicken burger przepis na domowe burgery z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początku pieczemy bułeczki. Jeżeli macie gotowe to ten proces Was nie dotyczy :)
    Na patelni roztapiamy masło. Do miski wsypujemy mąkę, drożdże, cukier, sól. dolewamy wodę, mleko i wystudzone masło. Wszystkie składniki miksujemy przez 5 minut. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 35 minut. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy mąką.Z gotowego ciasta formujemy 6 bułek, układamy na blasze, smarujemy olejem, posypujemy ziarnami sezamu i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni C. przez 15 minut.

    Bułki stygną a my w między czasie przygotowujemy sos - w miseczce mieszamy ketchup z majonezem i odstawiamy.
  • 2. Filety z kurczaka płuczemy, osuszamy i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Mięso doprawiamy solą i pieprzem, formujemy kotlety.
    Sałatę i pomidory płuczemy, pomidory kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka.

    Przygotowujemy panierkę : Jajko roztrzepujemy w głębokim talerzu, mleko wlewamy również do głębokiego talerza. Mąkę i bułkę wsypujemy na osobne talerzyki- do bułki dosypujemy kurkumę.
  • 3. Kotlety z kurczaka namaczamy w mleku, następnie w mące, potem w jajku a na końcu w bułce tartej. Tak przygotowane kotlety grillujemy na kratce w piekarniku przez ok 10 minut w 180 stopniach C. lub smażymy na patelni grillowej z niewielką ilością oleju. Pod koniec pieczenia/smażenia kładziemy na kotlety po jednym plasterku sera (żeby się rozpuścił). Na przekrojone bułki układamy sałatę, kotlet, polewamy sosem, układamy pomidora, cebulę i znów sałatę. Burgera przekłuwamy wykałaczką.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować