Chicken burger przepis na domowe burgery z kurczakiem

  • wyświetlono: 28307 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Fast foody zwykle kojarzą się z niezdrową żywnością, przesyconą chemicznymi dodatkami i kilogramami tłuszczu. Jednak te burgery z kurczakiem są inne-przygotowane w domowym zaciszu, wolne od środków typu konserwanty czy glutaminian sodu, są pełnowartościowym posiłkiem, na który możemy sobie pozwolić

ekspansja-smaku

Składniki

składniki na 6 bułek
500g mąki pszennej
150ml mleka
150 ml wody
2 łyżeczki cukru
1 opakowanie suchych drożdży
2 łyżki masła
1 łyżeczka soli
1 jajko
3 łyżki ziaren sezamu

a ponadto :
1 podwójny filet z kurczaka
4-6 plasterków żółtego sera
2 pomidory
1 cebula sałatkowa
3-4 liście sałaty
6 dużych patyczków do szaszłyków

składniki na panierkę kurczaka
1 jajko
100 ml mleka
1/3 łyżeczki kurkumy
1/4 szklanki mąki
1/4 szklanki bułki tartej

składniki na sos
sól i pieprz do smaku
6 łyżek majonezu
3 łyżki ketchupu

Sposób przygotowania przepisu:

Chicken burger przepis na domowe burgery z kurczakiem

  • 1. Na początku pieczemy bułeczki. Jeżeli macie gotowe to ten proces Was nie dotyczy :)
    Na patelni roztapiamy masło. Do miski wsypujemy mąkę, drożdże, cukier, sól. dolewamy wodę, mleko i wystudzone masło. Wszystkie składniki miksujemy przez 5 minut. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 35 minut. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy mąką.Z gotowego ciasta formujemy 6 bułek, układamy na blasze, smarujemy olejem, posypujemy ziarnami sezamu i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni C. przez 15 minut.

    Bułki stygną a my w między czasie przygotowujemy sos - w miseczce mieszamy ketchup z majonezem i odstawiamy.
  • 2. Filety z kurczaka płuczemy, osuszamy i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Mięso doprawiamy solą i pieprzem, formujemy kotlety.
    Sałatę i pomidory płuczemy, pomidory kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka.

    Przygotowujemy panierkę : Jajko roztrzepujemy w głębokim talerzu, mleko wlewamy również do głębokiego talerza. Mąkę i bułkę wsypujemy na osobne talerzyki- do bułki dosypujemy kurkumę.
  • 3. Kotlety z kurczaka namaczamy w mleku, następnie w mące, potem w jajku a na końcu w bułce tartej. Tak przygotowane kotlety grillujemy na kratce w piekarniku przez ok 10 minut w 180 stopniach C. lub smażymy na patelni grillowej z niewielką ilością oleju. Pod koniec pieczenia/smażenia kładziemy na kotlety po jednym plasterku sera (żeby się rozpuścił). Na przekrojone bułki układamy sałatę, kotlet, polewamy sosem, układamy pomidora, cebulę i znów sałatę. Burgera przekłuwamy wykałaczką.
    Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

z_roznych_stron_swiata

Komentarze

Podobne przepisy

Burgerki

Dodane przez: Iziorka

Domowe burgery z frytkami

Pyszne, tanie, szybkie i , co najważniejsze...

image-0keq5ai

Dodane przez: grayoutline1

Domowy burger

Świetna alternatywa dla osób, które...

http://mystylemyeveryday.blogspot

Dodane przez: Ava Valk

Kurczak z ouzo i warzywami - Chicken with...

Takiego kurczaka, a może podobnego...

burgery

Dodane przez: Habibi Chi

Domowe burgery

Kto się nie skusi ? :) Pyszne domowe...

burger2

Dodane przez: sweet-amelia

Domowy burger

Utarło się, że burgery są niezdrowe....

Domowe burgery

Dodane przez: joanna30

Domowe burgery

Dużo zdrowsza i smaczniejsza wersja...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE