Kotlety gyros będą doskonałym pomysłem nie tylko na obiad w domu, ale i do pracy. Łatwo je podgrzejecie. Do tego wystarczy tylko surówka i macie pełny obiad. Cała reszta treściwych składników jest już w środku. Doskonale będzie do nich pasować sos czosnkowy. Takie kotlety to też dobra opcja na ciepłą, sycącą kolację. Pokochają je wszyscy - w tym również i wy, za kreatywne wykorzystanie składników. 

Kotlety gyros - oryginalny sposób na resztki po rosole

Dlaczego właśnie po rosole? Dlatego, że możecie wykorzystać do nich pozostałości ugotowanego mięsa z kurczaka z wywaru. Takie mięso jest smaczne samo w sobie, ale również w klasycznej potrawce z groszkiem i marchewką, w sosie beszamelowym. Będzie też pyszne i tutaj, w połączeniu z gyrosem. Drugim składnikiem z rosołowego „recyklingu” jest makaron. Jeśli zawsze gotujecie go do rosołu za dużo, a potem suszy się wam w lodówce i jest niesmaczny, macie już sposób na jego wykorzystanie.

Do takich kotletów możecie dodać nie tylko paprykę, ale również inne warzywa, które akurat macie w lodówce i które chcecie już zużyć - byle nie były one zbyt wodniste. Wypróbujcie np. cukinię, pieczarki lub kalarepę. Kotlety gyros z makaronem i w takim wydaniu będą przepyszne. 

Makaronowe kotlety gyros - przepis 

Składniki na bazę kotletów:

  • 300-400 g drobnego ugotowanego makaronu (idealne będą kolanka lub nitki, ale może być też większy)
  • 4 łyżki jogurtu greckiego lub innego (naturalnego) 
  • 1 czubata łyżka mąki 
  • 2 jajka 
  • 1/3 łyżeczki soli 
  • 1/4 łyżeczki pieprzu 

Składniki na nadzienie do kotletów:

  • 200 g mięsa z kurczaka (ugotowanego w rosole lub surowego, np. piersi z kurczaka lub z udek)
  • 1 łyżeczka przyprawy gyros 
  • 1/2 papryki
  • 1/2 szklanki tartego żółtego sera
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju lub masła 
  • po 1/3 łyżeczki soli i pieprzu 
  • 1 łyżka bułki tartej (można pominąć) 
  • 1 łyżka mąki pszennej lub suszonej cebuli (ewentualnie, do zagęszczenia ciasta)

Dodatkowo: olej do smażenia i papierowe ręczniki do osączenia kotletów z nadmiaru tłuszczu. 

Sposób przygotowania: 

  1. Przygotujcie nadzienie do kotletów: pokrójcie mięso na mniejsze kawałki i wymieszajcie je z przyprawą gyros. Poszatkujcie też cebulę i pokrójcie paprykę w kostkę. rozgrzejcie tłuszcz na patelni i zeszklijcie na niej cebulę. Następnie dodajcie przyprawione mięso, paprykę i przesmażcie razem przez chwilę. Jeśli nadzienie będzie zbyt rzadkie, dodajcie łyżkę bułki tartej. Wyłączcie gaz i odstawcie patelnię z mięsem do przestygnięcia. Do ciepłego, ale nie gorącego mięsa dodajcie ser i wymieszajcie. Większy makaron pokrójcie drobniej. Jeśli korzystacie z nitek, pomińcie ten krok. 
  2. Przygotujcie ciasto na kotlety: do miski wbijcie jajka, dodajcie sól, pieprz i jogurt. Wymieszajcie dokładnie trzepaczką lub rózgą. Dodajcie do masy jajecznej makaron oraz podsmażonego kurczaka z serem. Połączcie wszystkie składniki. Ciasto makaronowe na kotlety gyros powinno trzymać się łyżki (nie może z niej spływać). Jeśli masa będzie zbyt rzadka, dodajcie odrobinę mąki i wymieszajcie. 
  3. Smażcie kotlety: Na patelnię wylejcie olej (ilość jak na placki ziemniaczane). Poczekajcie, aż dobrze się nagrzeje. Na gorący tłuszcz nałóżcie 1 kopiastą łyżkę ciasta i rozpłaszczcie łyżką - ciasto powinno pozostać w 1 kawałku (nie może się rozpływać po patelni). Jeśli pierwszy kotlet usmaży się poprawnie, w kolejnej serii wyłóżcie na patelnię 2-3 kotlety. Smażcie na wolnym ogniu, aż zrumienią się z obu stron. Jajko powinno się ściąć, a warzywa w środku zmięknąć. Kotlety gyros będą gotowe w kilka minut. Gotowe usmażone kotlety przełóżcie na ręcznik papierowy, by obciekły z nadmiaru tłuszczu. 

Źródło: DietaMojaPasja.com