Według podstawowej receptury na tę babkę możecie zrobić tak naprawdę 2 ciasta: podstawową babkę marmurkową z przepisu oraz, po 2 zmianach w składnikach - proste ciasto murzynek - z przełożeniem lub bez, jak wolicie. Nie dokładacie sobie więc pracy, nie musicie dokupować zbyt wielu składników, a macie 2 różne wypieki za 1 zamachem. 2 pieczenie na 1 ogniu wg tego przepisu możecie potraktować dosłownie. Odejmijcie sobie pracy na Wielkanoc i odpocznijcie.   

Babka na oranżadzie i z prodiża - młodzi nie znają

Pamiętacie babkę na oranżadzie? Jeśli tak, to najprawdopodobniej dzieciństwo przeżyliście w PRL-u. Niegdyś robiło się ją często, a dziś przepis na nią jest nieco zapomniany i przykurzony. Do ciasta dodajemy 1 szklankę napoju z bąbelkami. Możecie wykorzystać tradycyjną, polską lemoniadę w szklanej butelce lub sięgnąć po zagraniczny odpowiednik. Taka babka na oleju, z dodatkiem oranżady, zachowuje na długo świeżość. Dzięki bąbelkom jest bardziej puszysta, słodka i pięknie pachnąca.

Dodatkowo była ona pieczona w prodiżu. Jeśli jesteście szczęśliwymi posiadaczami działającego sprzętu, możecie ją w nim wypiec. Jeśli jednak go nie macie, trzymajcie się 1 ważnej zasady pieczenia.

Jak upiec babkę jak z prodiża?

Wstawcie babkę do lekko ciepłego (a nie rozgrzanego do maksimum) piekarnika. Tak potraktowana babka na oleju nie będzie wysychać. Będzie wyrastać powoli, jak w prodiżu. Jeśli wstawicie wypiek do piekarnika nagrzanego na docelową temperaturę, wierzch szybko się zetnie, a środek (wciąż zimny i mokry) wyrasta gorzej. Dzięki wstawieniu do ciepłego a nie gorącego piekarnika i pieczeniu  ciasto wyrasta równomiernie, w głębi również. 

Wolne pieczenie w temp. początkowej 50 st. C i w trybie dolnego grzania sprawia że ciasto zaczyna rosnąć od spodu. Po 15 minutach zwiększamy temperaturę do 180 stopni i zmieniamy tryb pieczenia na góra-dół na kolejne 35 minut. Babka na oleju potraktowana w ten sposób będzie dopieczona zarówno od dołu, jak i od góry i w środku. Wszystkie składniki podczas przygotowania ciasta powinny być w temp. pokojowej. 

Babka na oleju z oranżadą - przepis

Składniki (na formę 35 x 12 cm):

  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka oranżady
  • 5 jajek 
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka kakao
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego (można pominąć)

Sposób przygotowania:

  1. Wysmarujcie blaszkę tłuszczem i obsypcie mąką.
  2. Przesiejcie do miski mąkę z proszkiem do pieczenia. 
  3. Oddzielcie dokładnie żółtka od białek. Białka ubijcie na sztywno. Gdy piana będzie sztywna, dodawajcie do niej partiami cukier i cukier waniliowy. Miksujcie przez 2-3 minuty.
  4. Następnie, miksując na mniejszych obrotach, dodawajcie do masy po 1 żółtku, ciągle miksując. 
  5. Do masy jajecznej dodawajcie stopniowo, naprzemiennie, mąkę z ekstraktem waniliowym, olej i wodę - cały czas miksując. 
  6. 3/4 ciasta przełóżcie do blaszki. Do pozostałej 1/4 dodajcie 1 łyżeczkę kakao 
  7. 3/4 ciasta wylej do blaszki wysmarowanej tłuszczem. Do reszty ciasta dodaj łyżeczkę kakao i dokładnie wymieszajcie łyżką.
  8. Wylejcie ciemną masę na środek jasnego ciasta. Trzonkiem noża lub łyżki delikatnie możecie wmieszać ciemną masę w jasną. 
  9. Nagrzejcie piekarnik do 50 st. C. Wstawcie blaszkę z ciastem na półkę niżej niż środkową.
  10. Ustawcie dolny tryb pieczenia, następnie zmieńcie temp. na 180 st. C i pieczcie 15 minut. 
  11. Po kwadransie zmieńcie tryb pieczenia na góra-dół i pieczcie kolejne 35 minut. 
  12. Sprawdźcie patyczkiem, czy ciasto jest gotowe (po wyjęciu z ciasta powinien być suchy). 
  13. Wyłączcie piekarnik. Po 5 minutach lekko uchylcie drzwiczki i studźcie w ten sposób ciasto przez 5 minut. Następnie wyjmijcie ciasto z piekarnika i z formy, aby całkiem ostygło. 
  14. Wystudzoną, chłodną babkę posypcie cukrem pudrem lub polejcie - lukrem lub polewą czekoladową. 

Babka na oleju w innej wersji - jak ją odmienić?

Na bazie powyższego przepisu przygotujecie też wilgotny murzynek. Wystarczy, że odejmiecie podczas miksowania 2 łyżki mąki (zamienicie je na 2 łyżki kakao) i zmiksujecie wszystko razem. Nie musicie nic dokupować - chyba, że chcecie przełożyć taki murzynek po upieczeniu kremem lub dżemem. Możecie też pozostawić go bez przełożenia. Wtedy na wierzch wystarczy cukier puder lub polewa czekoladowa czy kakaowa.

Babka na oranżadzie nadaje się do wypiekania zarówno w zwykłej, podłużnej keksówce (35 x 12 cm), jak i w typowej formie z kominkiem do babki. Możecie też upiec ją w tortownicy o średnicy ok. 25-26 cm. Prodiż również się nadaje - wystarczy wysmarować go wewnątrz tłuszczem i wlać do niego ciasto. Urządzenia nie należy otwierać aż do końca pieczenia.