Płatki owsiane są bogate w składniki odżywcze, które mają pozytywny wpływ na zdrowie. Zazwyczaj podaje się je w formie owsianki. Choć można przyrządzić ją na naprawdę wiele sposobów, to po jakimś czasie może się znudzić. Warto więc postawić też na inną metodę wykorzystania płatków owsianych w codziennym jadłospisie. Tym razem przygotujcie z nich prosty napar. 

Jak zrobić napar z płatków owsianych? 

Żeby przygotować dobroczynną herbatkę, weźcie 1/4 lub 1/2 szklanki płatków owsianych i wsypcie je do filiżanki lub dzbanka. Następnie zalejcie płatki owsiane gorącą wodą (około 200 ml) i wymieszajcie. Odstawcie na około 5-10 minut, aby płatki owsiane miały możliwość uwolnić swoje składniki odżywcze i smak.

Po upływie tego czasu, przecedźcie napar przez sitko lub gazę. Napar z płatków owsianych jest gotowy do picia. Możecie go wypić samodzielnie lub dodać do herbaty lub kawy. Można także dodać mleko lub miód, aby doprawić smak. Taką mieszankę należy pić regularnie, najlepiej 3 razy w tygodniu po 1 szklance na 15 minut przed posiłkiem.

Dobroczynne właściwości płatków owsianych 

Płatki owsiane są bogate w błonnik, który korzystnie wpływa na trawienie i przyczynia się do utrzymania prawidłowej masy ciała. Ich spożywanie reguluje także poziom cukru we krwi, co jest szczególnie ważne dla osób z cukrzycą. Płatki owsiane zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, które korzystnie wpływają na serce i układ krążenia. 

Te drobinki są również bogate w witaminy i minerały – zawierają witaminy z grupy B, witaminę E, żelazo, magnez, cynk i inne minerały. Posiadają także właściwości przeciwzapalne. Mają również działanie antyoksydacyjne, co pomaga w walce z wolnymi rodnikami i chronią organizm przed chorobami. 

Co jeszcze można przygotować z płatków owsianych? 

Płatki owsiane to bardzo uniwersalny i zdrowy składnik, który można wykorzystać do przygotowania różnych potraw. Na śniadanie możecie zrobić owsiankę, która jest pyszna i sycąca. Płatki owsiane sprawdzą się też jako składnik ciast, muffinek czy granoli. W połączeniu z jogurtem i owocami można stworzyć pyszny i zdrowy deser. Możecie również wykorzystać je jako panierkę do mięsa lub ryb. Wystarczy zmielić płatki w młynku lub blenderze i obtoczyć w niej kawałki mięsa lub ryby przed smażeniem.