Większość z nas przygotowuje owsiankę na mleku lub wodzie, ale na tym nie kończą się pomysły na to danie. Okazuje się, że inny bardzo popularny płyn świetnie się do tego sprawdza. W takiej odsłonie owsianka nie tylko lepiej smakuje, ale dodaje znacznie więcej energii na cały dzień. Zobaczcie, jak zrobić owsiankę mocy i wypróbujcie ten przepis na jutrzejsze śniadanie.

Czym zalać płatki owsiane?

Zwykle do owsianki parzymy sobie kawę, ale czy myśleliście kiedyś, żeby połączyć te dwa smakołyki? To genialny patent, gdyż owsianka na kawie dostarcza organizmowi jeszcze więcej wartości odżywczych i daje energetycznego kopa. Jaka kawa do owsianki będzie najlepsza? Świetnie sprawdzi się tu świeżo zaparzona kawa sypana, gdyż właśnie taka będzie miała najwięcej cennych składników mineralnych. Jeśli jednak na co dzień wolicie kawę rozpuszczalną lub nawet zbożową, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać je do owsianki.

Do takiego przepisu warto dodać też odrobinę kakao i cynamonu, które nie tylko idealnie komponują się smakowo z kawą, ale dodatkowo wzbogacają skład owsianki o magnez, potas i żelazo. Co więcej, dzięki nim owsianka zadziałają na organizm jeszcze bardziej rozgrzewająco i świetnie pobudzi przemianę materii. 

Jakie płatki na owsiankę?

Na sklepowych półkach znajdziemy 3 rodzaje płatków owsianych. Najczęściej należy wybierać płatki zwykłe lub górskie, gdyż są najmniej przetworzone, a co za tym idzie, mają najwięcej wartości odżywczych. Te błyskawiczne lepiej natomiast stosować sporadycznie, tylko wtedy gdy nie mamy czasu lub możliwości na ugotowanie owsianki.

Ile gotować owsiankę? Czas gotowania zależy od tego, jakich płatków użyjecie. Te zwykłe należy gotować około 10, górskie już tylko 3 minuty, a błyskawiczne w ogóle nie wymagają obróbki termicznej i wystarczy zalać je gorącym płynem.

Przepis na owsiankę kawową

Składniki:

  • 5 łyżek płatków owsianych górskich
  • 80 ml gorącej kawy
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 szczypta cynamonu
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
  • 1 łyżka otrąb owsianych
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • garść ulubionych orzechów
  • 1 banan

Przygotowanie:

Płatki owsiane, siemię lniane i otręby wsypujemy do garnka razem cynamonem, solą i kakao. Wszystko zalewamy ciepłą kawą oraz mlekiem i gotujemy na wolnym ogniu przez około 3 minuty. Na koniec dosładzamy miodem lub syropem klonowym. Podajemy z ulubionymi owocami i orzechami.