Jak uratować przypaloną patelnię? 

Dlaczego patelnia się przypala?

Smażenie to jedna z najprostszych technik gotowania, ale wystarczy chwila nieuwagi i kulinarna katastrofa gotowa. W efekcie zamiast zajadać się smakowitym daniem, wietrzymy zadymioną kuchnię i szorujemy czarne dno patelni. Często zadajemy sobie wtedy pytanie jak to się stało? Najczęstszym powodem przypalania się patelni jest niewłaściwa technika smażenia lub nieprzypilnowanie potrawy. Dno zaczyna się palić kiedy smażymy za długo lub robimy to na zbyt dużym ogniu. Nierzadko patelnia pali się także w sytuacji, gdy próbujemy smażyć bez dodatku tłuszczu, nie używając do tego specjalnej patelni z nieprzywierającym dnem.

Przypalona patelnia - jak wyczyścić ją domowym sposobem?

Czarne ślady na dnie patelni nie muszą jej od razu dyskwalifikować. Zanim więc wyrzucicie sprzęt, spróbujcie więc ostatniej deski ratunku w postaci pewnego prostego i taniego triku. Aby uratować spaloną patelnię wystarczy wyłożyć jej dno plasterkami cytryny, a następnie zalać octem i zasypać proszkiem do pieczenia. Taką mieszankę musimy tylko podgrzewać przez 5 minut, a następnie umyć jak zwykle.

Ten trik można modyfikować w zależności od tego, co aktualnie macie w swoich kuchennych szafkach. Zamiast proszku do pieczenia można użyć sody oczyszczonej, a plastry cytryny godnie zastąpi również limonka lub grejpfrut.

Przypalona patelnia - domowe sposoby