Aksamitnie kremowe lody to marzenie każdego łasucha. Nie zawsze macie ochotę na to, aby wychodzić do sklepu czy kawiarni, aby zaspokoić słodkie zachcianki? Wystarczy kilka składników, aby wyczarować w domu prawdziwą bombę smaku. Lody na bazie mascarpone oraz kajmaku możecie zrobić w prosty sposób. Zrobienie jedwabiście kremowego przysmaku nie wymaga wcale dużego nakładu pracy, a efekt jest świetny. Sprawdźcie, jak krok po kroku zrobić najlepsze lody o smaku słonego karmelu.

Jak zrobić lody słony karmel bez maszynki?

Masa kajmakowa, która znajduje się w przepisie, powinna być klasyczna, bez żadnych dodatków. Jeżeli jednak jesteście wielkimi fanami kajmaku kokosowego czy czekoladowego, możecie tutaj śmiało poeksperymentować ze smakiem.

Składniki:

  • 250 ml śmietanki kremówki 30% (może być też 36%)
  • 1 puszka kajmaku
  • 1 łyżeczka soli kłodawskiej lub himalajskiej (drobno zmielonej)
  • 1 małe opakowanie serka mascarpone (250 g) 
  • 100 g orzeszków ziemnych, solonych 
  • opcjonalnie łyżeczka masła orzechowego

Przygotowanie:

  1. Masę kajmakową przełóżcie do miski i odłóżcie z niej około 3 łyżki;
  2. Następnie przesypcie orzeszki w całości lub uprzednio pokruszone;
  3. Doprawcie solą;
  4. Dodajcie stopniowo serek mascarpone do masy, aby połączył się z kajmakiem;
  5. Następnie ubijcie zimną śmietanę kremówkę;
  6. Połączcie z masą kajmakową łyżeczka po łyżeczce;
  7. Przełóżcie do naczynia, w którym będziecie mrozić masę;
  8. Na koniec mroźcie przez około 5 godzin;
  9. Po tym czasie uzyskacie kremowe i niezwykle aksamitne domowe lody;
  10. Możecie udekorować je prażonymi orzeszkami lub polewą karmelową.

Czy mascarpone można zastąpić kremówką, podczas przygotowywania lodów?

Mascarpone to kremowy serek, który w konsystencji przypomina śmietanę z dodatkiem żelatyny. Ta charakterystyczna gęstość sprawia, że każdy krem na jego bazie wychodzi gładki. Zawartość tłuszczu w serku pozwala połączyć się innym składnikom tak, aby wychodziła jednolita konsystencja. Jeżeli chcecie zastąpić go śmietanką kremówką, musi być to ta o zawartości tłuszczu przynajmniej 36%. Delikatna kremówka o zawartości 30% tłuszczu będzie zbyt lekka i jedynie napowietrzy masę lodową. Mascarpone dodaje natomiast jednolitego koloru i świetnie przewodzi smak. Alternatywą dla tego serka będzie ricotta, który po zmiksowaniu z resztą składników powinien zachować się podobnie w konsystencji co mascarpone.