Klasyczna kapusta zasmażana to genialny dodatek do obiadu, bez której nie obędą się takie potrawy jak kotlety mielone czy schabowe. Jest niestety dość ciężkostrawna i może powodować nieprzyjemne dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Ale i na to jest sposób - sprawdźcie, jak sobie z tym poradzić. 

Jakie przyprawy dodać do kapusty zasmażanej?

Najbardziej tradycyjny, okrojony przepis na kapustę zasmażaną zawiera w sobie stosunkowo niewiele przypraw - w końcu już sama kapusta jest dość mocno aromatyczna. Dodaje się do niej sól, pieprz oraz koniecznie kminek. Ta przyprawa nadaje potrawie charakterystycznego smaku i zapachu, a dodatkowo sprawia, że kapusta nie jest tak ciężkostrawna.
Kminek ma bowiem działanie rozkurczające. Działa łagodząco na żołądek i cały układ trawienny. Pomoże nie tylko na ból brzucha, ale także odbijanie, uczucie przelewania w żołądku, wzdęcia czy gazy. To właśnie dlatego do kapusty należy dodać kminek, by zminimalizować nieprzyjemne dolegliwości, jakie często powoduje zjedzenie tego warzywa. 

Jak zrobić kapustę zasmażaną?

Do przygotowania kapusty zasmażanej potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 1 główka białej kapusty
  • pół szklanki zimnej wody
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżeczki kminku
  • 2 łyżeczki mąki
  • odrobina octu
  • sól
  • pieprz 

Przygotowanie:

  1. Oczyśćcie kapustę, poszatkujcie i wrzućcie do garnka. Posólcie, podlejcie wodą i gotujcie do momentu, aż kapusta zmięknie. 
  2. Po ugotowaniu odcedźcie kapustę, zostawiając nieco wody. Dodajcie ocet i pieprz, wymieszajcie. 
  3. Następnie w garnku zróbcie zasmażkę: dodajcie masło i gdy się rozpuści, wsypcie mąkę i podsmażcie, aż będzie zrumieniona. Wlejcie następnie około pół szklanki wody (lub nieco mniej), szczyptę soli i podgotujcie. 
  4. Tak przygotowaną zasmażkę wlejcie do kapusty i doprawcie według uznania. 
  5. Na koniec wsypcie do kapusty kminek, wymieszajcie i przykryjcie garnek z kapustą. Odstawcie na kilka minut. Gotowe!