Do Wielkanocy i przygotowania zakwasu na żurek zostało jeszcze trochę czasu - wciąż możecie go wstawić. Jeśli jednak nie możecie z jakichś powodów go używać, żurek bez zakwasu z pewnością wam się spodoba. To dobry zamiennik dla osób z wrażliwym żołądkiem, które kiepsko reagują na tradycyjny żurek czy chleb razowy. Przepis Pana Tomasza spodoba się też wszystkim tym, którzy zapomną w tym roku wstawić zakwas lub często im nie wychodzi.  

Jak ugotować żurek bez zakwasu?

Pan Tomasz przygotowuje go na mięsnym, zawiesistym i tłuściutkim wywarze. Znajdują się w nim:

  • wędzone żeberka
  • wędzony boczek
  • spora ilość białej kiełbasy
  • włoszczyzna (białe warzywa: seler korzeniowy, korzeń pietruszki, jasna część pora)
  • opalona cebula, która nadaje wywarowi głębi smaku

Po wygotowaniu warzywa możecie zmielić i zrobić z nich pasztet - Pan Tomek nie dodaje ich z powrotem do zupy. 

Wrzuca on jednak do niej co innego. Sprytnym zamiennikiem zakwasu jest zsiadłe mleko i kwaśna śmietana (12%) wymieszane z 1 łyżką chrzanu, 1 łyżką mąki żytniej, solą i pieprzem. Taką mieszanką kucharz zaprawia gotowy już wywar z ugotowanymi ziemniakami tuż przed podaniem. Dodatki do żurku bez zakwasu są konkretne i głównie mięsne: wygotowana w wywarze wędzonka, plastry białej kiełbasy, pokrojone jajko i oczywiście duża ilość majeranku.

Podobne zupy gotuje się na maślance i serwatce w różnych regionach naszego kraju. Wszystkie odmiany łączy jednak jedno: są kwaskowate, wyraziste, ale jednocześnie wciąż dość lekkie, co podkreśla sam Pan Tomasz.

Szybki żurek bez zakwasu wg Tomasza Strzelczyka 

Składniki:

  • 1 l kwaśnego (zsiadłego) mleka
  • 4-5 łyżek kwaśnej śmietany 12%
  • włoszczyzna (jasna część pora, pietruszka i seler)
  • 1 duża opalona cebula 
  • 2 pętka białej kiełbasy
  • 150 g wędzonych żeberek
  • 1 surowa kość
  • 150 g wędzonego boczku
  • 4 ziemniaki
  • 3 łyżki majeranku
  • 1 łyżka chrzanu (może być ze słoiczka)
  • 1 duża łyżka mąki żytniej
  • 1 jajko ugotowane na twardo do podania
  • sól i pieprz do smaku

Dodatkowo: ulubiona zielenina do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Wrzućcie do garnka kość, białą kiełbasę, żeberko i boczek ze skórą. Zalejcie niewielka ilością wody (woda może przykrywać mięso do 3/4 wysokości). Wstawcie na niewielki ogień.
  2. W międzyczasie obierzcie i pokrójcie włoszczyznę: por, pietruszkę i kawałek selera. Dorzućcie do wywaru i gotujcie ok. 30 minut.
  3. Po upływie tego czasu wyjmijcie białą kiełbasę. Dorzućcie do wywaru obrane i drobno pokrojone ziemniaki. 
  4. W międzyczasie, gdy ziemniaki kończą się gotować, przygotujcie kwaśne (zsiadłe) mleko z dodatkami: zmiksujcie je ze śmietaną, mąką, solą i świeżo zmielonym pieprzem i chrzanem. 
  5. Wyjmijcie z żurku wszystkie dodatki oprócz ziemniaków. 
  6. Wlewajcie stopniowo kwaśne mleko z dodatkami do garnka z gorącą zupą. Ciągle mieszajcie i gotujcie na bardzo małym ogniu.
  7. Żeberka wrzućcie z powrotem do zupy w całości. Boczek pokrójcie na mniejsze kawałki. Kiełbasę po zdjęciu osłonki pokrójcie w grubsze plasterki i wrzućcie z powrotem do garnka.
  8. Rozetrzyjcie w dłoniach majeranek i wsypcie do zupy. Zamieszajcie.
  9. Gotową zupę posypcie posiekaną natką pietruszki i udekorujcie poszczególne porcje ćwiartkami jajka ugotowanego na twardo.