Do Wielkanocy i przygotowania zakwasu na żurek zostało jeszcze trochę czasu - wciąż możecie go wstawić. Jeśli jednak nie możecie z jakichś powodów go używać, żurek bez zakwasu z pewnością wam się spodoba. To dobry zamiennik dla osób z wrażliwym żołądkiem, które kiepsko reagują na tradycyjny żurek czy chleb razowy. Przepis Pana Tomasza spodoba się też wszystkim tym, którzy zapomną w tym roku wstawić zakwas lub często im nie wychodzi.
Jak ugotować żurek bez zakwasu?
Pan Tomasz przygotowuje go na mięsnym, zawiesistym i tłuściutkim wywarze. Znajdują się w nim:
- wędzone żeberka
- wędzony boczek
- spora ilość białej kiełbasy
- włoszczyzna (białe warzywa: seler korzeniowy, korzeń pietruszki, jasna część pora)
- opalona cebula, która nadaje wywarowi głębi smaku
Po wygotowaniu warzywa możecie zmielić i zrobić z nich pasztet - Pan Tomek nie dodaje ich z powrotem do zupy.
Wrzuca on jednak do niej co innego. Sprytnym zamiennikiem zakwasu jest zsiadłe mleko i kwaśna śmietana (12%) wymieszane z 1 łyżką chrzanu, 1 łyżką mąki żytniej, solą i pieprzem. Taką mieszanką kucharz zaprawia gotowy już wywar z ugotowanymi ziemniakami tuż przed podaniem. Dodatki do żurku bez zakwasu są konkretne i głównie mięsne: wygotowana w wywarze wędzonka, plastry białej kiełbasy, pokrojone jajko i oczywiście duża ilość majeranku.
Podobne zupy gotuje się na maślance i serwatce w różnych regionach naszego kraju. Wszystkie odmiany łączy jednak jedno: są kwaskowate, wyraziste, ale jednocześnie wciąż dość lekkie, co podkreśla sam Pan Tomasz.
Szybki żurek bez zakwasu wg Tomasza Strzelczyka
Składniki:
- 1 l kwaśnego (zsiadłego) mleka
- 4-5 łyżek kwaśnej śmietany 12%
- włoszczyzna (jasna część pora, pietruszka i seler)
- 1 duża opalona cebula
- 2 pętka białej kiełbasy
- 150 g wędzonych żeberek
- 1 surowa kość
- 150 g wędzonego boczku
- 4 ziemniaki
- 3 łyżki majeranku
- 1 łyżka chrzanu (może być ze słoiczka)
- 1 duża łyżka mąki żytniej
- 1 jajko ugotowane na twardo do podania
- sól i pieprz do smaku
Dodatkowo: ulubiona zielenina do posypania.
Sposób przygotowania:
- Wrzućcie do garnka kość, białą kiełbasę, żeberko i boczek ze skórą. Zalejcie niewielka ilością wody (woda może przykrywać mięso do 3/4 wysokości). Wstawcie na niewielki ogień.
- W międzyczasie obierzcie i pokrójcie włoszczyznę: por, pietruszkę i kawałek selera. Dorzućcie do wywaru i gotujcie ok. 30 minut.
- Po upływie tego czasu wyjmijcie białą kiełbasę. Dorzućcie do wywaru obrane i drobno pokrojone ziemniaki.
- W międzyczasie, gdy ziemniaki kończą się gotować, przygotujcie kwaśne (zsiadłe) mleko z dodatkami: zmiksujcie je ze śmietaną, mąką, solą i świeżo zmielonym pieprzem i chrzanem.
- Wyjmijcie z żurku wszystkie dodatki oprócz ziemniaków.
- Wlewajcie stopniowo kwaśne mleko z dodatkami do garnka z gorącą zupą. Ciągle mieszajcie i gotujcie na bardzo małym ogniu.
- Żeberka wrzućcie z powrotem do zupy w całości. Boczek pokrójcie na mniejsze kawałki. Kiełbasę po zdjęciu osłonki pokrójcie w grubsze plasterki i wrzućcie z powrotem do garnka.
- Rozetrzyjcie w dłoniach majeranek i wsypcie do zupy. Zamieszajcie.
- Gotową zupę posypcie posiekaną natką pietruszki i udekorujcie poszczególne porcje ćwiartkami jajka ugotowanego na twardo.
Komentarze