Zsiadłe mleko

4.49 (166 ocen)

Zsiadłe mleko, to produkt trochę zapomniany. Kiedyś gdy nieprzetworzone mleko sprzedawano w szklanych butelkach lub woreczkach, kwaśne mleko było wytwarzane w każdym domu. Z pasteryzowanego mleka można zrobić zsiadłe, należy zaszczepić je żywymi kulturami bakterii, dodając trochę zsiadłego mleka.

Składniki:

  • 1 litr mleka świeżego (prosto od krowy)
    lub
    1 litr mleka pasteryzowanego
    2 łyżki zsiadłego mleka, kefiru lub kwaśnej śmietany
Wystaw ocenę:

4.49 (166 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Zsiadłe mleko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko (świeże) wlać do słoja lub glinianego garnka, przykryć ściereczką.
    Naczynie z mlekiem odstawić w ciemne i ciepłe miejsce np. do szafki kuchennej.
    Gdy mleko zsiądzie się (kilka godzin do 2 dni w zależności od temperatury), czyli będzie mieć galaretowatą konsystencję i kwaskowy smak, należy wstawić je do lodówki.
    Jeśli do kwaszenia używacie mleka pasteryzowanego, to po wlaniu mleka do naczynia należy dodać zsiadłe mleko (kefir lub śmietanę) i dokładnie wymieszać. Dalej postępować jak wyżej opisano.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zsiadłe mleko

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować