Słodką wizytówką Wielkanocy w Polsce jest oczywiście mazurek. Zazwyczaj przygotowuje się go z tradycyjnego, rodzinnego przepisu. Prosty deser przygotowywany jest najczęściej na bazie podstawowego ciasta kruchego. Dawniej mazurki wielkanocne bywały robione także z bardzo słodkiego i cięższego ciasta marcepanowego. Wnętrze świątecznego mazurka wypełnia zwykle masa kajmakowa, czekoladowa lub owocowa. Warto postawić jednak na nieco bardziej nowoczesną wersję. Polecamy wam dzisiaj wspaniały przepis na mazurek bezowy z kawowym lukrem, który wygląda i smakuje świetnie. Wychodzi przyjemnie chrupiący z zewnątrz, ale wspaniale mięciutki oraz nasączony kawą w środku.

Mazurek bezowy - przepis krok po kroku

Składniki:

Na spód bezowy:

  • 5 białek
  • 300 g cukru
  • 200 g mielonych migdałów
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Składniki:

Na lukier:

  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 3 łyżki wrzątku
  • 200 g cukru pudru
  • garść płatków migdałowych, suszonych owoców i dowolnych orzechów do dekoracji

Sposób wykonania:

  1. Najpierw ubijcie białka mikserem, a po kilku minutach stopniowo zacznijcie dosypywać cukier;
  2. W momencie, gdy piana będzie już robiła się biała – zmniejszcie obroty miksera i dosypcie zmielone migdały;
  3. Całość ubijajcie ok. 10 minut na sztywną pianę;
  4. Następnie dodajcie mąkę ziemniaczaną i ubijacie jeszcze przez pół minuty;
  5. Gotową bezę przelejcie do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawcie do piekarnika nagrzanego do 120 stopni Celsjusza;
  6. Pieczcie bezę migdałową przez około 1 godzinę;
  7. Teraz przejdźcie do zrobienia lukru – zaparzcie kawę rozpuszczalną i wymieszajcie ją z cukrem pudrem. Powinien powstać gęsty lukier. Polejcie nim wystudzony spód bezowy;
  8. Mazurka udekorujcie płatkami migdałów.

Mazurek wielkanocny - inne pyszne pomysły

Mazurek kajmakowy to istny klasyk. Niemal każdy dobrze zna delikatny smak kruchego ciasta połączony ze słodkim kajmakiem i mnóstwem bakalii. Sporym zaskoczeniem dla gości może jednak być mazurek różany – on również ma kruchy spód, jednak wyłożony jest konfiturą różaną. Możecie dodać też delikatny krem waniliowy na bazie serka mascarpone. Doskonale będzie smakował też mazurek orzechowy z karmelem. Orzechowy spód, karmelowa masa z orzechową nutą i całość polana czekoladą sprawią, że nikt mu się nie oprze.

Możecie też przygotować mazurek daktylowy z czekoladą i pastą sezamową. Idealną alternatywą dla tych, którzy nie lubią czekoladowych smaków, będzie mazurek cytrynowy – jest rześki i ma lekko kwaskowaty smak, jednak w połączeniu z białą czekoladą zniknie ze stołu w mgnieniu oka.