Wydawać by się mogło, że z owsianką na śniadanie nuda nam nie grozi, a jednak. Nadszedł ten dzień. Nagięłam zasady i domownicy zjedli wraz ze mną po raz pierwszy owsiankę na słono. Eksperyment zakończył się na tyle pomyślnie, że będziemy takie danie powtarzać częściej. Jeśli lubicie gęstą zupę grysikową jak z dawnych lat, pomysł na taką owsiankę spodoba się i wam. 

Owsianka na słono - pomysł stary jak świat 

Na jednym z kulinarnych kanałów na YouTubie obejrzałam kilka dni wcześniej reportaż o tym, co Koreańczycy jedzą na śniadanie. Jednym z dań był parujący kleik z warzywami i grzybami, po który ustawiają się kolejki na straganach. Dawał on niegdyś energię i siłę do pracy w polu, ale też pomagał regenerować się osłabionym seniorom, dzieciom i kobietom po porodzie.

Koreańczycy idą z duchem czasu, ale nie zapominają o przeszłości i gotują go do dziś - na wzmocnienie, rozgrzanie i nie tylko. Wpadłam na pomysł, by pożyczyć ten pomysł i zaadaptować go u nas w domu. Kleik ryżowy zmieniłam w owsiankę z warzywami, w dodatku typowo polskimi i dostępnymi przez cały rok - korzeniowymi. 

Owsianka z warzywami za każdym razem może smakować nieco inaczej. Możecie użyć dowolnych warzyw, jakie macie w lodówce. Należy je tylko wcześniej drobno pokroić lub zetrzeć, by szybciej zmiękły. Możliwości połączeń smakowych jest tak samo dużo, jak w przypadku owsianki na słodko - nie bójcie się przypraw.

Owsianka na słono doskonale sprawdzi się również w wersji po włosku, z suszonymi i świeżymi pomidorami, oregano i bazylią, a także w wersji rosołowej. Zamiast wodą zalejcie płatki bulionem lub rosołem i dodajcie do środka oprócz warzyw szarpane mięso z rosołu. Dodatkowo, przygotowanie owsianki na słono wcale nie zajmie wam znacznie więcej czasu, niż tej na słodko.

Owsianka z warzywami - przepis

Składniki:

  • 1 cebula
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka 
  • 1 niewielki kawałek selera
  • 1 jasna część pora
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1 i 1/2 łyżeczki sosu sojowego (można pominąć)
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 2-3 liście laurowe
  • 50 g płatków owsianych
  • sól i pieprz do smaku

Dodatkowo: olej do smażenia i sezam lub ulubiona zielenina do posypania owsianki. 

Sposób przygotowania:

  1. Posiekajcie cebulkę w niewielką kostkę i pora w półtalarki. Resztę warzyw zetrzyjcie na dużych oczkach tarki, na wiórki. 
  2. Rozgrzejcie w garnku olej i smażcie warzywa do miękkości, jednocześnie mieszając.
  3. Gdy warzywa zaczną mięknąć, dodajcie koncentrat, paprykę mieloną, płatki owsiane oraz przyprawy.
  4. Wymieszajcie i zalejcie ok. 400 ml wody, rosołu lub bulionu. Spróbujcie. Doprawcie ewentualnie solą (sos sojowy jest już dość słony) i pieprzem. 
  5. Gotujcie kilka minut, aż płatki lekko zmiękną. 
  6. Zdejmijcie z palnika, doprawcie sosem sojowym, wymieszajcie, przykryjcie i pozostawcie do zaparzenia przez ok. 10 minut.
  7. Jedzcie na ciepło.