Święta Bożego Narodzenia bez piernika, to jak Wielkanoc bez drożdżowej babki. Wilgotne ciasto na bazie korzennych przypraw stało się tradycją samą w sobie. Nie może w nim zabraknąć gałki muszkatołowej, cynamonu, anyżu, goździków, kardamonu czy kakao. Te przyprawy od zawsze zwiastowały bogactwo i urodzaj, który miał być pomyślną wróżbą na nadchodzący rok. Jesteście zwolennikami piernika staropolskiego? Jego przygotowanie wymaga czasu, jednak efekt końcowy zniewala smakiem. Jakich błędów unikać, aby nie okazał się twardy i niesmaczny?

Co zrobić, aby piernik staropolski nie był twardy?

Tradycyjne przepisy na staropolski piernik zakładają przynajmniej 4-tygodniowe dojrzewanie surowego ciasta. To ono sprawia, że wszystkie smaki powoli przegryzają się i tworzą jedność. Najczęstszym błędem, jaki prowadzi do tego, że po upieczeniu nasze piernik jest zbyt twardy, jest ilość dodawanego do masy miodu. Świąteczny klimat sprawia, że chcemy użyć jak najwięcej wykwintnych składników, które ograniczamy na co dzień. Jednak trzeba wiedzieć, że zastąpienie porcji cukru w przepisie miodem, skutkuje stwardnieniem masy. Miód zbryla i spaja masę, z tego powodu nasze ciasto po upieczeniu będzie bardzo twarde i trudne do przełknięcia.

Stosujcie zasadę, która pozwoli wam uniknąć tego błędu - połowa porcji miodu i połowa porcji cukru lub ksylitolu. Dzięki temu zachowacie delikatność i wilgotność ciasta. Po okresie 4-6 tygodni dojrzewania, piernik jest gotowy do wypieczenia. Jeżeli zależy wam, aby na drugi dzień był miękki, wystarczy owinąć go mokrą szmatką tuż po wyciągnięciu z piekarnika. Dzięki temu para nie uleci zbyt szybko i zostanie wewnątrz ciasta.

Czym przekładać piernik dojrzewający?

Ile przepisów, tyle pomysłów na przełożenie tradycyjnego piernika. Pamiętajcie, że masa nie powinna być zbyt sucha i zwarta, aby mogła dodatkowo nasączyć piernik. Poniżej znajdziecie kilka pomysłów, jakie nadzienie będzie idealne do tego świątecznego wypieku:

  • powidła śliwkowe - długo duszone śliwki z dodatkiem miodu lub cukru z cynamonem idealnie pasują do korzennego ciasta,
  • masa z kaszy manny - gotowana kasza manna na mleku z dodatkiem proszku budyniowego nada kremowości,
  • masa budyniowa - do budyniu gotowanego na mleku wystarczy dodać 1/4 kostki masła, aby szklisty krem rozsmarować na płatach,
  • krem czekoladowy - krem czekoladowy na bazie mleka w proszku z masłem,
  • czekośliwka - duszone śliwki z kakao i czekoladą to jeden z najchętniej używanych smarowideł do piernika.