Tatar z cebulką to gwiazda wielu imprez, świąt i innych rodzinnych spotkań przy stole. Choć przepis na to danie wydaje się banalnie prosty, to nie zawsze wychodzi ono idealnie. Aby je zrobić, potrzebujemy oczywiście dobrej jakości wołowiny, odrobiny oleju, świeżego żółtka oraz ulubionych przypraw. Nie każdy jednak wie, że aby uzyskać idealną konsystencję tatara, niezbędny jest jeszcze jeden, nieco zapomniany składnik. Sprawdźcie, jak zrobić befsztyk tatarski niczym z najlepszej restauracji.

Co dodać do tatara, aby wyszedł idealnie?

Co dodać do tatara, aby wyszedł doskonały? Odpowiedź może was zaskoczyć, gdyż nie chodzi tu o żadne przyprawy, ani zioła. Ten składnik znajduje się w absolutnie każdej kuchni i kosztuje dosłownie grosze. O czym mowa? Tajemniczym składnikiem doskonałego tatara jest zwykła woda. Ten niepozorny dodatek robi ogromną różnicę i jest stosowany przez większość profesjonalnych szefów kuchni. Ile wody dodać do tatara? Na pół kilograma mięsa w zupełności wystarczą 2 łyżki stołowe tego płynu. 

Po co woda do tatara?

Choć ten składnik może wydawać się nieco dziwny i pozornie niepotrzebny, to w rzeczywistości spełnia on bardzo ważną funkcję. Odrobina zimnej wody sprawia, że mięso staje się miękkie i delikatne, więc tatar ma bardziej kremową konsystencję

Jaką wodę dodaje się do tatara? Możemy oczywiście użyć butelkowanej mineralnej lub przegotowanej wody z kranu, jednak najlepiej sprawdzi się woda gazowana, gdyż bąbelki sprawiają, że oprócz poprawy konsystencji tatara, zapobiega ona również ciemnieniu mięsa. Będziecie więc mogli przygotować danie z wyprzedzeniem, bez ryzyka, że stanie się ono sine i nieapetyczne. 

Dodatki do tatara

Choć na naszych stołach zwykle króluje klasyczna wersja z posiekaną cebulką i ogórkiem, to tatar można urozmaicać różnymi innymi dodatkami. Szczególnie dobrze pasują do niego:

  • kapary,
  • grzybki w occie,
  • papryczka chili,
  • oliwki,
  • marynowane mini cebulki,
  • szczypiorek,
  • marynowane ziarna pieprzu,
  • papryka konserwowa,
  • chrzan,
  • anchois.