• 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Czekośliwka to powidła śliwkowe z kakao idealne do kanapek, naleśników lub ciast.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2,5 kg śliwek węgierek
    200 g cukru
    4 łyżki kakao
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dżem ze śliwek

Czekośliwka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki myjemy usuwamy pestki kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do garnka z grubym dnem zasypujemy cukrem, mieszamy i odstawiamy na godzinę. Następnie wstawiamy na gaz i gotujemy na małym ogniu około 1-2 godziny, często mieszając.
    Śliwki muszą się całkowicie rozpaść i zgęstnieć a cały płyn musi odparować.
    Gdy czekośliwka będzie dość gęsta to wsypujemy kakao mieszamy i gotujemy kilka minut.
    Gotową czekośliwkę przekładamy do słoików szczelnie zamykamy i pasteryzujemy 20 minut.
    Przechowujemy w chłodnym ciemnym miejscu.

Porady

Najlepiej użyć śliwek bardzo dojrzałych bo są najsłodsze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować