Powidła śliwkowe

  • wyświetlono: 417 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Klasyczne powidła śliwkowe, bez żadnych dodatków. Tylko śliwki i cukier. Warto je mieć w swoich, zimowych zapasach.

IMG_20190613_095635
  • 10 porcje
  • 360min
  • Łatwy

Składniki

3 kg. śliwek
3,5 szklanki cukru

Sposób przygotowania przepisu:

Powidła śliwkowe

  • Powidła śliwkowe1. Śliwki umyć i wypestkować.
    Przełożyć do garnka z grubym dnem.

    Gotować na małym gazie. Kiedy zmniejszą objętość, wsypać cukier.
    Ja dodaję cukier stopniowo. Najpierw szklankę, lub dwie, a potem sprawdzam słodkość i dodaję resztę. To wszystko zależy, jak słodkie są śliwki. Moje były słodkie.
  • Powidła śliwkowe2. Powidła, gotować na małym gazie, aż zrobią się gęste, co jakiś czas mieszając.
    Moje, gotowały się, około czterech godzin.
  • Powidła śliwkowe3. Gotowe powidła, przełożyć do wyparzonych słoików. Zakręcić i ustawić do góry dnem.
  • Powidła śliwkowe4. Na drugi dzień. Słoiki zapasteryzować.
    Na dnie garnka, ułożyć ściereczkę, ustawić słoiki i gotować na małym gazie,
    30 minut, od zagotowania wody.
    Z tej porcji wyszło mi, 10 małych słoików po koncentracie pomidorowym.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

powidłaPrzetwory

Komentarze

Podobne przepisy

Powidło śliwkowe

Dodane przez: Jaga85

Powidło śliwkowe

Domowe powidła i dżemy to niezawodne...

Powidła śliwkowe

Dodane przez: joanna30

Powidła śliwkowe

Powidła uwielbiam. Od dziecka zajadałam...

image-24413kt

Dodane przez: Apetyczna babeczka

Szybkie powidła śliwkowe

Mam dla Was wspaniałą alternatywę...

Powidła śliwkowe

Dodane przez: Świeca Urszula

Powidła śliwkowe

Doskonałe do pieczywa, ciast.

image-0694dwn

Dodane przez: natalia2004

powidła śliwkowe

Jeden z wielu przetworów, znajdujących...

powidła śliwkowe (bez mieszania)

Dodane przez: ginger

Powidła śliwkowe (bez mieszania)

Jest to mój hit wśród wszystkich...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE