Staracie się dbać o formę i szukacie naturalnych sposobów na wspomaganie odchudzania? Nie musicie stosować drakońskich diet, wystarczy, że dorzucicie 1 niedrogi składnik do filiżanki herbaty. To popularny produkt, który wielu z nas ma w swoich kuchniach, jednak mało kto doprawia nim ciepłe napoje. 

Co dodawać do herbaty, żeby wspomagać odchudzanie?

Niektórzy piją herbatę z cytryną i miodem, a inni z imbirem oraz cynamonem, ale największą moc ma jeszcze inny napar. Aby cieszyć się smakiem ulubionego napoju, a jednocześnie wspomagać spalanie kalorii, najlepiej zaserwować sobie zieloną herbatę z dodatkiem chili. Ta mikstura działa jak naturalny pogromca tłuszczu, więc warto włączyć ją do codziennego menu.

Właściwości zielonej herbaty

O dobroczynnych właściwościach zielonej herbaty mówi się wiele, szczególnie wśród osób na dietach odchudzających. Wszystko dlatego, że napój ten przyspiesza trawienie i usprawnia działanie enzymów wątrobowych. Co więcej, zawarte w niej katechiny, pomagają ograniczać wchłanianie się tłuszczu z posiłków i hamują wchłanianie ich z glukozy. Zielona herbata ma w sobie też garbniki, które nasilają wytwarzanie przez organizm ciepła, co przyspiesza spalanie kalorii. Mówi się nawet, że pijąc 3 filiżanki tego naparu dziennie przez 3 miesiące, można zrzucić około 1,5 kg bez żadnych większych zmian w odżywianiu. 

Jak działa chili?

Kiedy wiemy już, co robi z naszym organizmem zielona herbata, przyjrzyjmy się, na co pomaga chili. Okazuje się, że ta mała papryczka ma duży wpływ na cały organizm, dzięki zawartości witamin A, C i B6, a także minerałów, takich jak magnez, potas, żelazo i mangan. Jest też bogactwem cennych antyoksydantów, spowalniających starzenie i chroniących przed wieloma chorobami. Najcenniejsza w kontekście spalania zbędnych kilogramów jest jednak kapsaicyna, czyli związek chemiczny, odpowiadający za ostry smak chili. To właśnie ten składnik czerwonej papryczki pobudza wydzielanie soków trawiennych, podkręca metabolizm i przyspiesza spalanie tłuszczu

Jak działa herbata z chili?

Dodając do zielonej herbaty chili, tworzymy więc napar o podwójnej sile, który przyspiesza przemianę materii, ułatwia spalanie tkanki tłuszczowej i pozwala zmniejszyć apetyt, przez co zapobiega podjadaniu między posiłkami. Mówi się nawet, że samo picie takiego napoju pozwala spalać 50 dodatkowych kalorii dziennie. Sprawdźcie więc, jak go przygotować.

Jak zrobić herbatę z chili?

Przepis na herbatę odchudzającą z chili nie różni się od klasycznego parzenia naparu. Wystarczy zalać susz lub torebkę wrzątkiem, dodać plasterek świeżej papryczki lub szczyptę sproszkowanej przyprawy i odstawić napar na 5-10 minut.

Aby szybciej zobaczyć efekty odchudzania zarówno na wadze, jak i w lustrze, taki napój najlepiej pić 1-2 razy dziennie. Należy jednak pamiętać, że sam w sobie nie przyniesie on magicznych efektów, jeśli nie będzie elementem zbilansowanej diety i aktywności fizycznej. Warto też wspomnieć, że dodatek papryczki chili nie jest wskazany osobom z problemami żołądkowo- jelitowymi oraz trądzikiem i innymi problemami skórnymi. Ostrożne powinny być też kobiety w ciąży oraz karmiące.