Placuszki obiadowe powinny być smaczne, pożywne i odżywcze. Takie właśnie są nasze placki z soczewicy. Do ich przygotowania wystarczy wam kilka podstawowych składników, które zmiksujecie blenderem. Nie będziecie potrzebować tarki do warzyw ani też nie będziecie musieli czekać, aż z wody po ziemniakach wytrąci się skrobia. To warzywo w ogóle wam się tutaj nie przyda. 

Placuszki obiadowe z czerwoną soczewicą - co do nich dodać i z czym je serwować?

Bazą tych placuszków obiadowych jest czerwona soczewica. To cenny składnik naszej diety, ponieważ poza imponującą zawartością białka i błonnika pokarmowego, zawiera również sporą ilość witamin z grupy B (B1, B2, PP, B5, B6, B9) oraz witamin C, A,  K, a także kwasu foliowego i minerałów, takich jak magnez, żelazo, cynk, potas, mangan, miedź. 

Jeśli lubicie wyraziste smaki, dodajcie do masy świeży, przeciśnięty przez praskę czosnek (na podane ilości składników wystarczą 2-3 ząbki) lub czosnek suszony, posiekane oliwki, paprykę mieloną ostrą lub słodką, ulubione suszone zioła lub zioła świeże np. posiekaną natkę pietruszki, bazylię, kolendrę, oregano lub koperek. Pysznym urozmaiceniem będzie także dodanie tartego parmezanu. Jeśli w szafce z przyprawami akurat macie szafran, genialnie sprawdzi się w połączeniu z czerwoną soczewicą. 

Placuszki obiadowe z soczewicy możecie smażyć na maśle klarowanym, oleju rzepakowym lub kokosowym. 

Jak serwować to danie? Placuszki obiadowe z soczewicy możecie podawać po prosu z ketchupem lub domowym sosem pomidorowym. Rewelacyjnie będzie pasował do nich również sos czosnkowy, sos serowy, grzybowy lub tzatziki.

Placki z czerwonej soczewicy - przepis podstawowy 

Składniki (na ok. 20 sztuk):

  • 3/4 szklanki czerwonej soczewicy (szklanka ma pojemność 250 ml)
  • 1,25 szklanki wody
  • 1 duża cebula
  • 3-4 łyżki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 4 łyżki serka śmietankowego
  • 10 sztuk suszonych pomidorów (bez zalewy)
  • 1/2 łyżeczki curry
  • do smaku: sól i pieprz
  • tłuszcz do smażenia 

Sposób przygotowania:

  1. Czerwoną soczewicę dokładnie opłuczcie pod bieżącą wodą, następnie zalejcie świeżą wodą, posólcie i zagotujcie do miękkości;
  2.  Kiedy soczewica będzie się gotować, pokrójcie cebulę w kostkę i podsmażcie ją do zezłocenia;
  3. Suszone pomidory pokrójcie na mniejsze kawałki;
  4. Ugotowaną soczewicę przecedźcie, dodajcie do niej ciepłą podsmażoną cebulę oraz suszone pomidory;
  5. Mieszankę przełóżcie do blendera kielichowego i zmielcie w trybie pulsacyjnym na drobniejsze kawałki (ale nie na gładką papkę);
  6. Rozdrobnioną mieszankę na placki przełóżcie do miski, dodajcie do niej mąkę, serek i jajko;
  7. Doprawcie całość solą, curry i świeżo zmielonym pieprzem;
  8. Wymieszajcie masę. Powinna być dość rzadka (mniej więcej konsystencja śmietany);
  9. Rozgrzejcie patelnię i wykładajcie po łyżce masy na rozgrzany tłuszcz;
  10. Smażcie placuszki obiadowe z soczewicy z obu stron na rumiano.

Źródło przepisu: sio-smutki-od-kuchni.blogspot.com