Danie z mojego przepisu wygląda jak placki ziemniaczane, ale to coś jeszcze tańszego i z odzysku. Jeśli macie w swoim domu torbę suszącego się pieczywa, koniecznie wyjmijcie kilka kromek i zużyjcie je na wyjątkowe bliny w ekonomicznej wersji. Przepis na chlebowe placki pod względem sposobu przygotowania przypomina nieco recepturę na tosty francuskie, ale chleb w tej wersji będzie namakał masą jajeczną nieco dłużej. Oba te dania różnią się też konsystencją. Kromka chleba w tostach wciąż przypomina pieczywo. Placki chlebowe są znacznie bardziej podobne do placków ziemniaczanych - owalne, pulchne i wilgotne. 

Co zrobić z czerstwego chleba?

Czerstwy chleb jest nie tylko praktycznym składnikiem (na bułkę tartą), ale też dodatkiem do włoskiej chlebowej sałatki - panzanelli z dodatkiem pomidorów i octu balsamicznego. Zimą, gdy świeżych, smacznych pomidorów brak, wykorzystajcie inne pomysły na ten składnik. 

Czerstwy chleb świetnie zagęści każdą zbyt rzadką zupę-krem. Wystarczy wrzucić 2-3 kromki pod koniec gotowania i zmiksować. Innym sposobem na czerstwe pieczywo są wspomniane tosty francuskie. Taki chleb posłuży wam również jako spód i przełożenie do prostej zapiekanki z kiełbasą i żółtym serem w proporcjach pół na pół.

Suche bułki zużyjecie do knedli po śląsku, a suchy chleb na zakwasie jako spód do sernika. Wystarczy 3 duże kromki takiego chleba pokroić bardzo drobno i wymieszać z 80 g rozpuszczonego, przestudzonego masła. Takim spodem wykładamy formę do ciasta, zamiast ciasteczkowego spodu. 

Jak zrobić pyszne chlebowe placki?

Placki z czerstwego chleba to jeszcze 1 ciekawy pomysł na suche pieczywo. W przepisie poniżej jest starta cukinia. Warto dodać ją do masy tuż po starciu i przed smażeniem, by nie zdążyła puścić zbyt dużo wody. Możecie ją też posolić, wymasować i po 10 minutach odcisnąć sok. Jeśli ciasto okaże się za rzadkie, dodajcie do niego odrobinę mąki lub skrobi, by je zagęścić. 

Alternatywą mogą być też inne warzywa, które więdną w lodówce, ze słoiczka (np. suszone pomidory lub kapary) oraz dodatki mięsne: kawałki kiełbasy lub usmażonej wcześniej ryby, szarpane mięso z rosołu, wędzony kurczak czy szynka. 

Chlebowe placki najsmaczniejsze będą z kwaśną śmietaną i świeżo zmielonym pieprzem. Masę możecie przyprawić dowolnie - nie tylko oregano, ale również ziołami prowansalskimi, suszoną bazylią, gotowymi mieszankami przypraw (np. do kotletów mielonych) czy pieprzem ziołowym. 

Pyszne placki z czerstwego chleba - przepis

Składniki:

  • 4-5 kromek czerstwego pieczywa
  • 1/4 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 niewielka cukinia 
  • 1 łyżeczka oregano 
  • 1 łyżeczka tymianku lub ziół prowansalskich
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • naturalny jogurt, majonez lub śmietana 18% i posiekany koperek do podania

Sposób przygotowania:

  1. Pokrójcie chleb w niewielką kostkę o boku ok. 1 cm.
  2. Wymieszajcie z mlekiem i rozkłóconymi jajkami. Odstawcie na 1-2 godziny, by chleb nasiąknął masą.
  3. Zetrzyjcie na grubych oczkach cukinię, posólcie ją lekko, wymieszajcie i odstawcie na 10 minut. Następnie odciśnijcie mocno z nadmiaru soku. 
  4. Posiekajcie drobno cebulę i czosnek. Cebulę zeszklijcie na oleju, następnie przesmażcie wraz z czosnkiem, solą i pieprzem. Dodajcie do masy chlebowo-jajecznej, wymieszajcie.
  5. Dodajcie do masy cukinię, doprawcie do smaku pozostałymi przyprawami i wymieszajcie.
  6. Na rozgrzany olej kładźcie po 1 łyżce masy, rozprowadzając ją na kształt cienkiego placka. 
  7. Smażcie z obu stron na złoto i podawajcie na ciepło z dodatkiem kwaśnej śmietany, jogurtu lub majonezu wymieszanego z koperkiem i świeżo zmielonym pieprzem.