Placki ziemniaczane to wyjątkowo wdzięczna baza do eksperymentów. Najwięcej osób dodaje do masy surową lub podsmażoną cebulę. Dzięki temu są jeszcze smaczniejsze. Fani mięsa w każdej postaci dodają też boczek lub kiełbasę, nie mówiąc już o plackach ziemniaczanych po węgiersku, z gulaszem. Sporo użytkowników naszego serwisu Przyslijprzepis.pl uwielbia też placki ziemniaczane z jabłkami i cukrem waniliowym. Placki ziemniaczane z cukinią również są przysmakiem. Jeszcze smaczniejsze, a jednocześnie bardziej chrupiące placki ziemniaczane uzyskacie z 2 innymi dodatkami

Sposób na podwójnie chrupiące placki ziemniaczane

Już za chwileczkę, już za momencik pojawią się młode ziemniaczki, które raczej nie nadają się na placki. Trudno usmażyć je tak, by chrupały. Masa na placki z młodych ziemniaków potrzebuje dość dużo mąki, by nie rozeszła się na patelni, a im więcej mąki w plackach, tym są one mniej smaczne i twardsze. Udoskonalcie z nami klasyczny przepis na placki i zamiast mąki pszennej dodajcie do masy mąkę kukurydzianą. Na 1 kg ziemniaków (najlepiej typu C, mączystych), dodajcie 2 łyżki takiej mąki.

Mąka kukurydziana sprawi, że ciasto nie będzie gumowate, a masa z dodatkiem jajek lepiej się zwiąże. Placki wyjdą bardziej chrupiące, a jednocześnie mocniej puszyste niż zwykle, a ich brzegi nie będą ranić podniebienia. Placki dzięki niej zyskają też po usmażeniu ładniejszy kolor.

Drugim chrupiącym i kukurydzianym dodatkiem (bardziej dla smaku niż dla konsystencji) jest kukurydza z puszki. Wysmażone ziarenka będą przyjemnie pękać pod zębami, a placki ziemniaczane z kukurydzą będą bardziej sycące. Do masy dodatkowo możecie wkroić ugotowaną pierś z kurczaka. Placki ziemniaczane z kurczakiem i kukurydzą to kolejny ciekawy wariant tej propozycji. 

Placki ziemniaczane z kukurydzą - przepis

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 puszka kukurydzy 
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • sól i pieprz do smaku lub mieszanka przypraw do ziemniaków

Dodatkowo: olej do smażenia.

Sposób przygotowania: 

  1. Obierzcie i zetrzyjcie na drobnych oczkach tarki ziemniaki.
  2. Obierzcie i wyciśnijcie przez praskę czosnek. Cebulę drobno posiekajcie.
  3. Wymieszajcie ziemniaki z 2 łyżkami mąki kukurydzianej, odsączoną kukurydzą z puszki, jajkami, czosnkiem, cebulą i przyprawami.
  4. Odłóżcie masę na 10 minut. Ziemniaki w tym czasie puszczą sok, a mąka zwiąże ciasto. 
  5. Rozgrzejcie na patelni olej i kładźcie placki porcjami, lekko spłaszczając. Smażcie z obu stron na złoto.

Placki ziemniaczane z kukurydzą będą smakować doskonale ze śmietaną, sosem koperkowym lub czosnkowym i lekko pikantną surówką z pora i marchewki