Ciasto drożdżowe wymaga czasu i cierpliwości, ale za to jest zdecydowanie lżejsze. Oprócz zwykłych, codziennych drożdżówek czy placka, możecie zrobić z niego również drożdżowe babeczki. Dzięki temu Tłusty Czwartek będzie mniej tłusty niż zwykle, ale równie smaczny. Wszyscy bez większych oporów sięgną po kolejną babeczkę, a i wejście na wagę już po karnawałowych szaleństwach będzie łatwiejsze. Poznajcie przepis na drożdżowe babeczki a la pączki

Czym nadziać drożdżowe babeczki?

Drożdżowe babeczki nadziejecie jeszcze przed pieczeniem i zlepieniem. Nie potrzebujecie więc szprycy cukierniczej, rękawa, ani strzykawki. Wystarczy łyżeczka. Babeczki a la pączki polubią się z każdym nadzieniem, jakiego użylibyście do klasycznych pączków. Oprócz konfitury z róży, dżemu malinowego, truskawkowego, kremu z adwokatem czy budyniu, możecie też nadziać je kremem pistacjowym, waniliowym, a nawet kremem grysikowym - takim, którego używacie zwykle do przełożenia piernika. Sprawdzi się również kajmak. 

Przepis na drożdżowe babeczki a la pączki

Składniki na ciasto (ok. 16 sztuk):

  • 400 g mąki pszennej + 4 łyżki mąki do rozczynu
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 50 g cukru + 1 łyżka do rozczynu
  • 50 g świeżych drożdży
  • 150 g masła,
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 2 żółtka

Dodatkowo: 1 żółtko i 1 łyżka mleka do posmarowania pączków oraz cukier puder do posypania. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zróbcie rozczyn: wkruszcie drożdże do ciepłego mleka. Dodajcie 1 łyżkę cukru i 4 łyżki mąki. Wymieszajcie na gładką konsystencję bez grudek. Rozczyn powinien być gęsty jak śmietana. Przykryjcie i odłóżcie na 10 minut w ciepłe miejsce, by urósł. 
  2. Roztopcie i wystudźcie masło. Wymieszajcie mąkę z solą. Wbijcie do osobnej miski jajko i żółtka, dodajcie cukrem i utrzyjcie na gładki i puszysty kogel-mogel. Dodajcie do niego podrośnięty rozczyn. Następnie do masy jajecznej z rozczynem dodawajcie stopniowo mąkę i mieszajcie. Pod koniec dodajcie roztopione wystudzone masło.
  3. Zagniećcie z tego gładkie ciasto - przez ok. 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Możecie to zrobić również za pomocą robota ze specjalnym hakiem do ciasta drożdżowego. Wyrobione ciasto przełóżcie do miski, przykryjcie czystą ściereczką i odłóżcie na godzinę. W tym czasie zwiększy objętość ok. 2 razy.
  4. Po wyrośnięciu ponownie krótko wyróbcie i podzielcie na ok. 16 równych części. Każdą z nich rozpłaszczcie na okrągły placuszek. Na środku dodajcie porcję ulubionego nadzienia. Brzegi placka zlepcie i całość zlepcie w kulkę. Gotowe babeczki ułóżcie złączeniem do dołu w foremce do babeczek lub w papilotkach. Możecie też rozłożyć je bezpośrednio na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, ale polecamy użyć papilotek lub foremek - czegoś, dzięki czemu będą trzymać kształt babeczek. Przykryjcie i odłóżcie na ok. 30 minut do podrośnięcia. 
  5. W międzyczasie nagrzejcie piekarnik do 180 st. Tuż przed pieczeniem posmarujcie babeczki żółtkiem rozkłóconym z mlekiem. Pieczcie ok. 15 minut, do zrumienienia się. 
  6. Po upieczeniu posypcie babeczko-pączki cukrem pudrem. Możecie też polać je jak klasyczne pączki prostym lukrem z 1,5 łyżki mleka z 10 łyżkami cukru pudru i obsypać skórką pomarańczową.