Placki z soczewicy z warzywami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Mam w domu klasycznego małego niejadka, którego nakarmienie wymaga wielu eksperymentów kulinarnych. Aby przemycić w jakiś sposób warzywa i jajka często przygotowuję różne placki. Tym razem przygotowałam placki z soczewicy z warzywami - zjadł wszystkie :D

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1) pół szklanki czerwonej soczewicy
    2) 1 ugotowany ziemniak
    3) 1 duża ugotowana marchewka
    4) 1 mała ugotowana pietruszka
    5) 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)
    6) 4 łyżki czarnych oliwek
    7) sól, pieprz czarny
    8) papryka słodka
    9) 1 jajko
    10) olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placki z soczewicy z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewicę gotujemy do miękkości i miksujemy razem z warzywami na jednolitą masę. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Następnie dodajemy jajko (Jeżeli ciasto jest rzadkie dodajemy jeszcze 2 łyżki mąki ziemniaczanej) i chwilę miksujemy do połączenia wszystkich składników. Na koniec dodajemy pokrojone w plasterki oliwki i wszystko mieszamy.
  • 2. Na patelni wysmarowanej olejem formujemy łyżką małe placuszki i smażymy aż będą rumiane.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Soczewica Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować