Pyzy to tradycyjny polski obiad - jedna z odmian klusek ziemniaczanych lub drożdżowych. Pyzy drożdżowe nazywane są również pampuchami lub bułkami na parze - bo są na niej przygotowywane. Dzięki temu zachowują pełną puszystość i sprężystość. Drożdżowe pampuchy pochodzą z Kujaw - tam od 2017 znajdują się nawet na liście poroduktów tradycyjnych Kujawsko-Pomorskiego. Nieco dalej, na samym Pomorzu i Kaszubach, królują jednak pyzy borowiackie.
Co to są pyzy borowiackie?
Pyzy borowiackie to inaczej pyzy ziemniaczane z twarogiem. To danie lokalne, typowe i dobrze znane na Kaszubach. Pojedyncza pyza borowiacka powinna być wielkości niewielkiej pięści i lekko owalna. Tego typu pyzy, mimo serowego nadzienia, są podawane z mięsną okrasą z wędzonego boczku.
Pyzy robi się ze startych, odsączonych przez gazę lub przez gęste sitko ziemniaków z dodatkiem mąki ziemniaczanej dla zagęszczenia masy. Czasami zamiast całego jajka do ciasta dodaje się białko, a żółtko do nadzienia - dla lepszej konsystencji, koloru i smaku. Twaróg doprawia się też solą, pieprzem i kwaśną śmietaną, dla bardziej kremowej konsystencji. Pyzy borowiackie od 2008 roku należą do listy produktów tradycyjnych woj. pomorskiego.
Pomorskie pyzy z twarogiem - przepis
Składniki:
- 2 kg ziemniaków typu B lub C
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 200 g wędzonego boczku
- 200 g półtłustego twarogu
- 1 jajko podzielone na żółtko i białko
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Umyjcie i obierzcie ziemniaki, zetrzyjcie je na tarce o drobnych oczkach. Odsączcie przez gazę lub na gęstym sitku, dociskając masę. Do odciśniętych ziemniaków dodajcie mąkę ziemniaczaną oraz białko jajka. Doprawcie solą i wymieszajcie.
- Przygotujcie farsz: twaróg rozgniećcie i wymieszajcie ze śmietaną i żółtkiem, doprawcie solą i pieprzem.
- Z masy ziemniaczanej formujcie płaskie, niezbyt cienkie placki. Na środku rozłóżcie porcję nadzienia, zlepcie i uformujcie lekko owalne pyzy.
- Zagotujcie duży garnek osolonej wody. Wrzucajcie partiami do wrzątku i gotujcie 10 minut.
- W międzyczasie pokrójcie boczek w paski i zrumieńcie. Odcedżcie pyzy z wody i podawajcie posypane boczkiem.
Komentarze