Pyzy to tradycyjny polski obiad - jedna z odmian klusek ziemniaczanych lub drożdżowych. Pyzy drożdżowe nazywane są również pampuchami lub bułkami na parze - bo są na niej przygotowywane. Dzięki temu zachowują pełną puszystość i sprężystość. Drożdżowe pampuchy pochodzą z Kujaw - tam od 2017 znajdują się nawet na liście poroduktów tradycyjnych Kujawsko-Pomorskiego. Nieco dalej, na samym Pomorzu i Kaszubach, królują jednak pyzy borowiackie. 

Co to są pyzy borowiackie?

Pyzy borowiackie to inaczej pyzy ziemniaczane z twarogiem. To danie lokalne, typowe i dobrze znane na Kaszubach. Pojedyncza pyza borowiacka powinna być wielkości niewielkiej pięści i lekko owalna. Tego typu pyzy, mimo serowego nadzienia, są podawane z mięsną okrasą z wędzonego boczku.

Pyzy robi się ze startych, odsączonych przez gazę lub przez gęste sitko ziemniaków z dodatkiem mąki ziemniaczanej dla zagęszczenia masy. Czasami zamiast całego jajka do ciasta dodaje się białko, a żółtko do nadzienia - dla lepszej konsystencji, koloru i smaku. Twaróg doprawia się też solą, pieprzem i kwaśną śmietaną, dla bardziej kremowej konsystencji. Pyzy borowiackie od 2008 roku należą do listy produktów tradycyjnych woj. pomorskiego.

Pomorskie pyzy z twarogiem - przepis 

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków typu B lub C
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g wędzonego boczku 
  • 200 g półtłustego twarogu
  • 1 jajko podzielone na żółtko i białko
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania: 

  1. Umyjcie i obierzcie ziemniaki, zetrzyjcie je na tarce o drobnych oczkach. Odsączcie przez gazę lub na gęstym sitku, dociskając masę. Do odciśniętych ziemniaków dodajcie mąkę ziemniaczaną oraz białko jajka. Doprawcie solą i wymieszajcie.
  2. Przygotujcie farsz: twaróg rozgniećcie i wymieszajcie ze śmietaną i żółtkiem, doprawcie solą i pieprzem.
  3. Z masy ziemniaczanej formujcie płaskie, niezbyt cienkie placki. Na środku rozłóżcie porcję nadzienia, zlepcie i uformujcie lekko owalne pyzy. 
  4. Zagotujcie duży garnek osolonej wody. Wrzucajcie partiami do wrzątku i gotujcie 10 minut. 
  5. W międzyczasie pokrójcie boczek w paski i zrumieńcie. Odcedżcie pyzy z wody i podawajcie posypane boczkiem.