U nas w domu tydzień bez placków ziemniaczanych jest tygodniem straconym. Placki ziemniaczane najczęściej podaję solo, ze śmietaną, ewentualnie z sosem pieczarkowym. Zdarza mi się jednak też usmażyć grubsze, większe i podać je po węgiersku, z gulaszem lub z sosem pieczeniowym. Jedno jest pewne - cukier do placków jest u nas wykluczony. Gdy już znudzą nam się standardowe przepisy, dodaję do masy na placki kartoflane kawałki wędliny, kiełbasy lub inne ciekawe dodatki. Tym razem zatopiłam w cieście 2 podsmażone, pyszne same w sobie dodatki. Efekt zachwycił wszystkich. 

Jak zrobić przepyszne placki ziemniaczane z pieczarkami?

Smażona cebulka z pieczarkami jest pyszna sama w sobie. Wystarczy doprawić ją solą i pieprzem, by zjeść takie danie ze smakiem, prosto z patelni - ewentualnie z kromką chleba. Zdarza mi się podsmażyć na kolację pieczarki z cebulą z dodatkiem papryczki chili, odrobiną sosu sojowego i natką pietruszki lub z tymiankiem. Dzięki temu grzyby mają znacznie głębszy, ciekawszy smak. Brązowe pieczarki w tej wersji są jeszcze smaczniejsze.

Tym razem dodałam podsmażone pieczarki z cebulą do placków ziemniaczanych i usmażyłam razem raz jeszcze. Zwykle cebulę ścieram do masy - placki są bardziej pikantne. W tym wydaniu są równie pyszne, ale inaczej. Skarmelizowana cebulka do placków uszlachetni ich smak.

Masę wzbogaciłam dodatkowo o kwaśną śmietanę i gałkę muszkatołową. Dzięki śmietanie placki w środku będą mięciutkie, a na zewnątrz chrupiące. Gałka wzmacnia smak ziemniaków i grzybów. Najlepiej zetrzeć ją na świeżo, ale możecie też śmiało sięgnąć po mieloną. Część podsmażonej cebuli z grzybami możecie odłożyć do przybrania usmażonych placków

Placki ziemniaczane z pieczarkami i cebulą - przepis

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 300 g pieczarek (najlepiej brązowych, ale mogą być też jasne)
  • 1 duża cebula
  • 2 jajka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki mąki
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej (najlepiej świeżo startej)
  • pieprz i sól do smaku

Dodatkowo: olej do smażenia. 

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach. Cebulę posiekajcie w kostkę. Pieczarki pokrójcie w plasterki. 
  2. Podsmażcie na niewielkim ogniu cebulę z pieczarkami, aż cebula się zeszkli i zacznie rumienić, a pieczarki zmienią kolor.
  3. Dodajcie podsmażone grzyby z cebulą do masy ziemniaczanej. 
  4. Wbijcie jajka, dodajcie śmietanę, mąkę i doprawcie. Smażcie z obu stron na złoty kolor.