Gdy tylko usmażycie i zjecie pierwszą porcję takich placuszków, będziecie żałować, że dopiero teraz poznaliście przepis. Reszta rodziny nie uwierzy, co dodaliście do takich placków. Bandurjanki możecie jeść jak klasyczne placki ziemniaczane - zarówno na słono, jak i na słodko (jeśli nie dodacie do masy pieprzu). Co znajdziecie w bieszczadzkich garnkach i na patelniach? 

Kuchnia w Bieszczadach - co lubią jeść ich mieszkańcy?

W dawnej kuchni Beskidu Niskiego i Bieszczad znajduje się sporo skarbów lasu i z łąki. Dawniej w regionie jedzono mnóstwo grzybów (w tym kiszonych) oraz jagód  i innych, zielonych roślin jadalnych: szczawiu i pokrzyw. Wykorzystywano również kaszę do jednogarnkowych dań. Mięso jedzono rzadko. Z czasem w gospodarstwach zaczęło się pojawiać mleko i jego przetwory: masło, maślanka czy sery, w tym twaróg, który jest jednym z typowych składników w kuchni bieszczadzkiej

W jadłospisie mieszkańców Bieszczad królowały również placki: znane również poza regionem proziaki oraz podpłomyki. Innym superskładnikiem typowym dla Bieszczad są ziemniaki. Gospodynie do dziś przygotowują z nich kluski, farsz do gołąbków, babkę ziemniaczaną czy też pyszną, sycącą i aromatyczną kartoflankę z kminkiem. Apetytu na pewno nabierzecie również na placki ziemniaczane po bieszczadzku - bandurjanki.

Bandurjanki - co to takiego?

Jeśli połączycie biały ser z tartymi ziemniakami, otrzymacie masę na bandurjanki. To nic innego, jak placki ziemniaczane z twarogiem. Niegdyś zamieszkujący Bieszczady Łemkowie piekli je na liściach kapusty lub klonu i wypiekali w kamiennych piecach. Możecie oczywiście eksperymentalnie upiec je w podobny sposób w piekarniku. Znacznie łatwiejsze i szybsze będą jednak placki ziemniaczane z serem białym z patelni. Na 3 części ziemniaków użyjcie 1 część białego sera. Będzie on wyczuwalny w smaku, a placki będą jeszcze bardziej sycące niż zwykłe. 

Placki ziemniaczane z twarogiem po bieszczadzku - przepis

Składniki:

  • 600 g ziemniaków
  • 200 g białego sera
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania: 

  1. Zmielcie twaróg w maszynce lub zmiksujcie go. Zetrzyjcie ziemniaki na tarce.
  2. Dodajcie do ziemniaków zmielony biały ser, jajka i mąkę ziemniaczaną. Posólcie i popieprzcie, dokładnie wymieszajcie. 
  3. Na rozgrzany olej wykładajcie łyżką pojedyncze porcje masy. Uformujcie z nich placki. Smażcie tak jak zwykłe placki ziemniaczane z obu stron, aż złapią złoty kolor. 

Źródło: Podkarpackie.eu