Sos pomidorowy na zimę

4.44 (164 ocen)

Sos lub koncentrat- jak kto woli. W każdym razie warto mieć w zapasie chociaż kilka słoiczków cudownie pachnących latem, nagrzanych gorącym słońcem, rumianych pomidorków :)Sos doskonale nadaje się np. do pizzy, zup, dań mięsnych. Podgrzany i wymieszany z makaronem będzie doskonałym szybkim daniem.

Składniki:

  • 3,5 kg pomidorów lima
    1 łyżka soli
    1 łyżka cukru
    3-4 ząbki czosnku
    1 łyżeczka kolorowego pieprzu w ziarenkach
    1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
    po 1 łyżeczce suszonego tymianku, bazylii, oregano
    4 łyżki oliwy z oliwek
Wystaw ocenę:

4.44 (164 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Sosy

Sos pomidorowy na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory umyć, usunąć twarde części (skórki zostawiamy) i dokładnie zmiksować na mus. Przelewamy do dużego garnka z grubym dnem, dodajemy, cukier i sól i gotujemy ok 1 godzinę pod przykryciem. Ziarna pieprzu i ziela angielskiego utłuc w moździerzu, wymieszać z pozostałymi ziołami i rozgniecionymi ząbkami czosnku i dodać do sosu. Zdjąć pokrywkę i tak długo gotować na małym ogniu, często mieszając, aż zmniejszy swoją objętość prawie o połowę. Pod koniec dodajemy oliwę, mieszamy i gorące przekładamy do wyparzonych i suchych słoiczków. Od razu zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. Gdy ostygną odstawiamy w suche i chłodne miejsce.

Porady

Z tego przepisu otrzymałam 7 niedużych słoiczków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Koncentrat pomidorowy Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować