Parzenie kapusty na gołąbki powinno przebiegać w osolonym wrzątku. Wtedy czas parzenia będzie skrócony. Można się zastanawiać, ile gotować kapustę na gołąbki? Na szczęście nie wymaga to długiego czasu. Standardowo wystarczą 2-3 minuty. Po tym czasie należy liście kapusty na gołąbki wyjąć, osączyć i odstawić do wystudzenia.

Jak gotować kapustę na gołąbki?

Aby kapusta na gołąbki była elastyczna i dawała dobrze obierać liście, to do wody, w której gotuje się kapusta, należy dodać 3-4 łyżki oleju. Dopiero wtedy należy włożyć  kapustę, by się zaparzyła. Wcześniej należy usunąć z niej głąb. Parzenia kapusty na gołąbki wymaga kilkukrotnego obracania warzywa. Przy takim sposobie parzenia kapusty na gołąbki liście będą łatwo odchodzić. Następnie należy kolejno zdejmować liście kapusty i wykładać na półmisek. Potem trzeba ostrym nożem ściąć grubsze nerwy na liściach. Tak parzone liście kapusty będą się  pięknie zawijać i trzymać nadzienie na gołąbki.

Jak wyciąć głąb z kapusty?

Kapustę należy oczyścić z wierzchnich i dokładnie umyć. Następnie kapustę pod kątem na drewnianej desce i ostrym nożem nacinamy głąb. Następnie wykonujemy okrężny ruch. Następnie nóż umieszczamy u podstawy naciętego okręgu i wycinamy resztę. Jeżeli w jakieś części głąb z kapusty jeszcze pozostał, to powtarzamy ten ruch raz jeszcze. Dzięki temu z łatwością będzie można rozdzielić liście, uważając, aby ich nie rozerwać.

Jak oddzielić liście kapusty na gołąbki?

Aby zdjąć liście kapusty na gołąbki, należy chwycić liść od góry i zdejmować je z główki ku dołowi. Kierując do miejsca, gdzie wcześniej znajdował się głąb. Ta czynność wymaga delikatności, aby nie rozerwać liści kapusty. Jednak nawet, gdy liście ulegną lekkiemu uszkodzeniu, to wciąż mogą nadać się do nadziania. Niektóre gospodynie zawijają gołąbki z uszkodzonym liście w liść bez dziur.