Pączki to jeden z rarytasów, którymi wszyscy zajadają się podczas karnawału, a zwłaszcza w tłusty czwartek. Można kupić je w cukierni, ale te przygotowane samodzielnie zawsze smakują najlepiej. Jeśli chcecie, żeby wasze pączki były w tym roku naprawdę wybitne – skorzystajcie z autentycznej receptury z XlX wieku. Wystarczy, że zrobicie 1 rzecz, a smakołyki nie będą miały sobie równych. Poza pączkami w tym okresie warto przygotować także faworki i oponki

Patent na puszyste pączki

Tajemnica pączków, które zachwycają swoim smakiem, opiera się na wykorzystaniu bardzo starego patentu. Polega on na przygotowaniu ich z ciasta parzonego, a dokładnie połączeniu mąki z ciepłym mlekiem.

Przygotujcie pączki parzone z przepisu Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Wyjdą delikatne jak chmurka, lekkie i puszyste, z chrupiącą skórką. Bardzo ważny jest również fakt, że łakocie zrobione według tej receptury prawie w ogóle nie chłoną tłuszczu podczas smażenia.

Przepis na pączki parzone

Potrzebne składniki:

  • 1,5 kg mąki (dodatkowo do podsypania)
  • 50 g drożdży
  • 15 szt. żółtek
  • 10 szt. białek
  • 750 ml mleka
  • 250 g cukru
  • 1 szczypta soli
  • 125 g masła
  • 40 ml spirytusu
  • konfitura wiśniowa (do napełnienia).


Sposób przygotowania:

  1. Mąkę (500g ) zaparzcie z gorącym mlekiem (500 ml) i rozbijcie tak, żeby nie było grudek.
  2. Następnie dokładnie wymieszajcie składniki i odstawcie do wystygnięcia.
  3. W innym naczyniu połączcie świeże, pokruszone drożdże i ciepłe mleko. Mieszajcie tak długo, aż drożdże się rozpuszczą.
  4. Ubijcie żółtka z drobnym cukrem – tak, żeby wyszła puszysta mieszanka.
  5. Połączcie ze sobą: mieszankę mąki i mleka, żółtka z cukrem, a także rozczyn drożdżowy.
  6. Następnie ubijcie białka na sztywną pianę i dodajcie je do powstałej masy. Róbcie to małymi partiami.
  7. Mieszankę odstawcie do wystygnięcia. Gdy podwoi swoją objętość – dodajcie pozostałą część mąki oraz sól.
  8. Ze wszystkich składników uformujcie ciasto.
  9. Dodajcie schłodzone i rozpuszczone masło (róbcie to partiami).
  10. Ciasto wyrabiajcie do momentu, aż bez problemu będzie odklejać się od rąk (przez ok. godzinę).
  11. Posypcie ciasto odrobiną mąki i ponownie odstawcie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (uważajcie, żeby nie wyrosło za bardzo).
  12. Z powstałej masy uformujcie pączki i nadziejcie je konfiturą.
  13. Podgrzejcie w głębokim garnku 500 g smalcu i dodajcie do niego spirytus.
  14. Pączki smażcie w dobrze rozgrzanym tłuszczu.
  15. Na koniec usmażone pączki posypcie cukrem pudrem.