Ziemniaki to jeden z najpopularniejszych dodatków do różnych dań. Można je przyrządzić na bardzo wiele sposobów – z odrobiną przypraw, podpieczone, jako purée lub po prostu ugotowane w wodzie. Jeżeli chcecie, żeby smakowały naprawdę wybornie – posypcie je tymiankiem. Wpłynie on doskonale na smak tych warzyw, ale to nie jedyna zaleta.

Pyszne i aromatyczne ziemniaki z 1 dodatkiem

Tymianek jest popularną przyprawą na całym świecie, również w Polsce. Doskonale wydobywa smak dań rybnych, mięsnych, a także warzywnych gulaszy, dlatego jest świetnym dodatkiem do ziemniaków, które zazwyczaj podaje się z tymi potrawami.

Ma on piękny zapach – lekko pikantny i orzeźwiający. Jego wyrazisty aromat potrafi doskonale wzbogacić smak ziemniaków, które same w sobie czasami mogą być dość mdłe. Możecie użyć suszonego tymianku lub położyć jego gałązki na kawałkach ziemniaków, polać oliwą z oliwek, a następnie zapiec (przez ok. 25 minut).

Cenne właściwości tymianku

Tymianku warto użyć jako dodatku do ziemniaków nie tylko ze względu na jego smak i aromat. Istotne są także właściwości zdrowotne tej przyprawy. Ma ona działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, a także przeciwzapalne. Jest też cennym źródłem witaminy A, C i wielu witamin z grupy B. Zawiera ważne składniki mineralne, takie jak: potas, wapń, magnez, fosfor, żelazo, cynk, mangan.

Dodawanie tej rośliny do potraw wzmacnia odporność, ma też korzystny wpływ na procesy metaboliczne i pracę układu pokarmowego. Co więcej, pomaga pozbyć się dolegliwości związanych z infekcją górnych dróg oddechowych. Jest również doskonałym remedium na zatrucia pokarmowe.