Oponki

4.99 (184 ocen)

  • 30 min

Próbowałam już kilku przepisów na oponki, ten jest idealny. Oponki na drugi dzień są mięciutkie, puszyste, doskonałe. Polecam

  • 30 min

Składniki:


  • 0,5 kg mąki pszennej
    0,5 kg twarogu półtłustego
    szklanka cukru
    2 jajka
    3 łyżki kwaśnej śmietany
    1 czubata łyżeczka sody
    płaska łyżeczka soli
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.99 (184 ocen)

Zobacz również:

Desery

Oponki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę.
    Ser przekręcamy przez maszynkę lub przeciskamy przez praskę do ziemniaków.
  • 2. Do mąki dodajemy ser, jajka, śmietanę, sodę, sól, cukier i zarabiamy gładkie ciasto. Możemy podsypać odrobiną mąki. Następnie odrywamy po kawałku ciasta, rozwałkowujemy je na grubość ok. 0,5 - 1 cm. Szklanką wycinamy kółka a następnie w każdym kółku kieliszkiem wycinamy małe kółeczko.
  • 3. Rozgrzewamy olej.
    Oponki smażymy partiami po obu stronach ale króciutko, tylko do momentu, aż nabiorą ładnego, brązowego koloru.
    Oponki po usmażeniu odsączamy na ręczniku papierowym. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Z tej porcji wyszło mi dokładnie 53 sztuki oponek i 53 kuleczki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować