1.Mąkę przesiewamy na stolnicę.
Ser przekręcamy przez maszynkę lub przeciskamy przez praskę do ziemniaków.
2.Do mąki dodajemy ser, jajka, śmietanę, sodę, sól, cukier i zarabiamy gładkie ciasto. Możemy podsypać odrobiną mąki. Następnie odrywamy po kawałku ciasta, rozwałkowujemy je na grubość ok. 0,5 - 1 cm. Szklanką wycinamy kółka a następnie w każdym kółku kieliszkiem wycinamy małe kółeczko.
3.Rozgrzewamy olej.
Oponki smażymy partiami po obu stronach ale króciutko, tylko do momentu, aż nabiorą ładnego, brązowego koloru.
Oponki po usmażeniu odsączamy na ręczniku papierowym. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Porady
Z tej porcji wyszło mi dokładnie 53 sztuki oponek i 53 kuleczki.
Komentarze