Jedni najbardziej lubią krągłe i puszyste pączki z klasycznym lukrem, posypane skórką pomarańczową, wypełnione konfiturą z róży. Innym marzą się mniej tradycyjne pączki z budyniem, adwokatem, nadzieniem krówkowym lub pistacjowym. Część z nas lubi też amerykańskie pączki z dziurką, czyli donaty, a także minipączki serowe. Ale przyznacie sami – we wszystkich kategoriach wygrywają łakocie samodzielnie zrobione w domu. Najlepiej ze sprawdzonego i nieskomplikowanego przepisu. Takie właśnie są pączki kujawskie, do których zrobienia będziecie potrzebować 2 nietypowych składników

Pączki kujawskie - czym się różnią od tradycyjnych?

Oryginalna receptura na pączki kujawskie, jak sama nazwa wskazuje, pochodzi z województwa kujawsko-pomorskiego. Powstała jeszcze przed wojną, gdy jajka i mąka były stosunkowo drogie oraz wcale nie tak łatwo dostępne, jak obecnie. Tamtejsze gospodynie korzystały wtedy na co dzień z regionalnych produktów – w tym ziemniaków i dyni – także przy słodkich wypiekach.

Możecie być zaskoczeni, słysząc, że te 2 warzywa wciąż są dodawane do pączków. Jednak nie dość, że świetnie sprawdzają się w deserach, to dodatkowo powodują, że ciasto na pączki kujawskie jest idealnie wilgotne oraz dużo dłużej świeże. Przecier z dyni wpływa też korzystnie na barwę regionalnych wypieków. Wychodzą apetycznie pomarańczowe i bardziej rumiane niż zwykłe pączki z cukierni. Dzięki dodaniu do masy ugotowanych, mączystych ziemniaków, karnawałowe łakocie mają świetną konsystencję. Są mięciutkie i puszyste.

Pączki ziemniaczano-dyniowe to jeden z regionalnych przysmaków wpisanych na Ministerialną Listę Produktów Tradycyjnych. Jest to też jeden z popisowych wyrobów Koła Gospodyń Wiejskich z Tłuchowa. Z podanych w przepisie proporcji wyjdzie wam ok. 60 pączków kujawskich

Pączki kujawskie - przepis 

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków (najlepiej mączystych typu C)
  • 1 kg mąki pszennej tortowej
  • 10 dag świeżych drożdży
  • 5 dużych jajek
  • 2 łyżki spirytusu (lub octu)
  • 250 ml przecieru dyniowego
  • 1/2 szklanki cukru (można zastąpić ksylitolem lub erytrytolem, wtedy trzeba dodać ich nieco więcej)
  • 200 g masła
  • konfitura do nadziewania (w oryginalnym przepisie jest to konfitura z róży)
  • olej rzepakowy do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki tuż po ugotowaniu (ważne, żeby były jeszcze gorące) przepuśćcie przez praskę do miski;
  2. Jajka zmiksujcie z cukrem na puszystą, jasną masę;
  3. Do jeszcze ciepłej pulpy ziemniaczanej wkruszcie drożdże, a następnie dodajcie jajka ubite z cukrem, przesiejcie mąkę, dołóżcie przecier dyniowy i dolejcie spirytus;
  4. Masę wymieszajcie ciepłymi dłońmi do połączenia;
  5. W małym rondelku rozpuśćcie masło i dolejcie jeszcze ciepłe do ciasta na pączki kujawskie;
  6. Wymieszajcie całość ponownie tak, żeby powstała jednolita masa;
  7. Tak przygotowane ciasto przykryjcie czystą ściereczką i odstawcie na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce;
  8. Po upływie godziny z gotowej masy formujcie pączki;
  9. Nadziewajcie je konfiturą;
  10. Smażcie na sporej ilości rozgrzanego oleju z obu stron. 

Gotowe pączki kujawskie możecie ozdobić lukrem cytrynowym, obtoczyć w cukrze pudrze czy cukrze cynamonowym albo niczym nie oblewać. Łakocie dobrze się przechowują, świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Źródło przepisu: kujawsko-pomorskie.pl