W okresie karnawału szkoda by było chociaż raz nie zrobić domowych pączków. Szczególnie, że wielkimi krokami zbliża się słodki Tłusty Czwartek.

Pączki na Tłusty Czwartek

Zwykle pączki przygotowuje się z ciasta drożdżowego, które musi wyrastać w cieple, przez co szykowanie łakoci zajmuje dużo czasu. W tym roku wypróbowaliśmy już razem z wami kilka przepisów na karnawałowe słodkości, w tym pączki na maślance, pączki ze składników na szarlotkę, pączki budyniowe, pulchne babeczki a la pączki, pączkowe racuchypączki bez drożdży z serka wiejskiego czy rzucane pączki siostry Anastazji.

Dziś podzielimy się z wami recepturą na znakomite pączki na kefirze, które rosną podczas smażenia (dzięki sodzie dodanej do ciasta) i nie piją nadmiernie tłuszczu z patelni (to z kolei dzięki dodatkowi odrobiny spirytusu. Alkohol wyparowuje w trakcie smażenia, więc nie musicie się obawiać). W smaku nasze pączki na kefirze są bardzo delikatne, a w konsystencji - lekkie i puchate, jak obłoczki. Z wyglądu nieco przypominają oponki serowe, a to dlatego, że przed smażeniem robimy w środku małą dziurkę, żeby ciepło równomiernie rozchodziło się po cieście w trakcie smażenia i pączusie ładnie nam urosły na patelni. 

Pączki na kefirze - przepis 

Składniki:

  • 250 ml kefiru
  • 1 duże jajko
  • 1 szczypta soli
  • 2 opakowania cukru waniliowego 
  • 450 g mąki pszennej typ 450 
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego 
  • 1 łyżeczka spirytusu

Dodatkowo: odrobina cukru pudru lub opakowanie cukru cynamonowego do posypania gotowych pączków i olej do smażenia. 

Sposób przygotowania:

  1. Przygotujcie sobie wysoką miskę, wlejcie do niej kefir, wsypcie cały cukier waniliowy, wbijcie jajko, a na koniec dorzućcie szczyptę soli;
  2. Całość dokładnie wymieszajcie mikserem. Masa powinna się nie tylko połączyć, ale też dokładnie napowietrzyć;
  3. Następnie do miski wsypcie sodę, wlejcie olej oraz łyżeczkę spirytusu i lekko wymieszajcie masę rózgą kuchenną;
  4. Mąkę przesiejcie przez sitko do miski z pozostałymi składnikami;
  5.  Wyróbcie ciasto dłońmi przez kilka minut, aż będzie gładkie i lepkie; 
  6. Gotowe ciasto podzielcie na 2 części. Każdą rozwałkujcie na grubość ok. 1 cm;
  7. Kubeczkiem lub okrągłą foremką do pierogów wytnijcie koła z ciasta;
  8. W każdym kole wytnijcie w środku maleńkie kółeczko (np. końcówką szklanej buteleczki po aromacie do ciasta);
  9. Na głęboką patelnię wylejcie olej do smażenia - powinno być go ok. 2 cm;
  10. Rozgrzejcie olej na patelni;
  11. Smażcie pączki na małym ogniu z obu stron na rumiano;
  12. Wyciągajcie usmażone pączki na kefirze na suchy ręcznik papierowy, żeby odsączyć z nich z nadmiaru tłuszczu;

Gotowe, jeszcze gorące pączki na kefirze posypcie cukrem pudrem lub obtoczcie w cukrze cynamonowym. Jeśli macie czas i ochotę, możecie też ozdobić je domową polewą czekoladową czy kajmakową bądź lukrem cytrynowym i kolorowymi posypkami.