W okresie karnawału szkoda by było chociaż raz nie zrobić domowych pączków. Szczególnie, że wielkimi krokami zbliża się słodki Tłusty Czwartek.
Pączki na Tłusty Czwartek
Zwykle pączki przygotowuje się z ciasta drożdżowego, które musi wyrastać w cieple, przez co szykowanie łakoci zajmuje dużo czasu. W tym roku wypróbowaliśmy już razem z wami kilka przepisów na karnawałowe słodkości, w tym pączki na maślance, pączki ze składników na szarlotkę, pączki budyniowe, pulchne babeczki a la pączki, pączkowe racuchy, pączki bez drożdży z serka wiejskiego czy rzucane pączki siostry Anastazji.
Dziś podzielimy się z wami recepturą na znakomite pączki na kefirze, które rosną podczas smażenia (dzięki sodzie dodanej do ciasta) i nie piją nadmiernie tłuszczu z patelni (to z kolei dzięki dodatkowi odrobiny spirytusu. Alkohol wyparowuje w trakcie smażenia, więc nie musicie się obawiać). W smaku nasze pączki na kefirze są bardzo delikatne, a w konsystencji - lekkie i puchate, jak obłoczki. Z wyglądu nieco przypominają oponki serowe, a to dlatego, że przed smażeniem robimy w środku małą dziurkę, żeby ciepło równomiernie rozchodziło się po cieście w trakcie smażenia i pączusie ładnie nam urosły na patelni.
Pączki na kefirze - przepis
Składniki:
- 250 ml kefiru
- 1 duże jajko
- 1 szczypta soli
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 450 g mąki pszennej typ 450
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 łyżeczka spirytusu
Dodatkowo: odrobina cukru pudru lub opakowanie cukru cynamonowego do posypania gotowych pączków i olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Przygotujcie sobie wysoką miskę, wlejcie do niej kefir, wsypcie cały cukier waniliowy, wbijcie jajko, a na koniec dorzućcie szczyptę soli;
- Całość dokładnie wymieszajcie mikserem. Masa powinna się nie tylko połączyć, ale też dokładnie napowietrzyć;
- Następnie do miski wsypcie sodę, wlejcie olej oraz łyżeczkę spirytusu i lekko wymieszajcie masę rózgą kuchenną;
- Mąkę przesiejcie przez sitko do miski z pozostałymi składnikami;
- Wyróbcie ciasto dłońmi przez kilka minut, aż będzie gładkie i lepkie;
- Gotowe ciasto podzielcie na 2 części. Każdą rozwałkujcie na grubość ok. 1 cm;
- Kubeczkiem lub okrągłą foremką do pierogów wytnijcie koła z ciasta;
- W każdym kole wytnijcie w środku maleńkie kółeczko (np. końcówką szklanej buteleczki po aromacie do ciasta);
- Na głęboką patelnię wylejcie olej do smażenia - powinno być go ok. 2 cm;
- Rozgrzejcie olej na patelni;
- Smażcie pączki na małym ogniu z obu stron na rumiano;
- Wyciągajcie usmażone pączki na kefirze na suchy ręcznik papierowy, żeby odsączyć z nich z nadmiaru tłuszczu;
Gotowe, jeszcze gorące pączki na kefirze posypcie cukrem pudrem lub obtoczcie w cukrze cynamonowym. Jeśli macie czas i ochotę, możecie też ozdobić je domową polewą czekoladową czy kajmakową bądź lukrem cytrynowym i kolorowymi posypkami.
Komentarze